Waarom je juist wél naar Amager moet

Het staat nauwelijks in de toeristenboekjes. Het heeft als bijnaam ‘shit-island’. Bovendien vindt iedereen dat het hier altijd veulstehard waait (wat klopt).

Amager.

Ik vind dat allemaal prima, al die vooroordelen, want dat betekent dat alleen de interessante mensen, die zich niet laten leiden door toeristenboekjes of gedateerde bijnamen, de haven oversteken en hun weg vinden naar ‘mijn’ wijkje, aan de zuidkant van de stad. De rest blijft lekker in het gehypete Vesterbro.

Maar omdat ik vind dat jullie, leuke lezers van mijn blog, wel een gratis insider’s tip verdienen, hier mijn 16 redenen waarom je wél naar Amager moet.

Dingen om te doen

1. Het heeft een strand. Niet zomaar één.

2. Het heeft een zeezwembad. Vormgegeven als een slakkenhuis (het heet sneglen – de slak).

3. Het heeft een yogafestival op het strand (eind augustus), en outdoor zomeryoga op het slakkenzwembad.

4. Je kunt ervandaan naar Saltholm, een immens groot eiland dat recht voor de deur ligt maar nagenoeg onzichtbaar is omdat het zo plat is. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar het staat megahoog op mijn verlanglijstje. Kort gezegd is Saltholm de Galapagos van Denemarken: onbewoond, met exotische vogelsoorten, en je kunt er alleen komen meeliftend op een vissersbootje. Lees hier meer.

5. Als je wat minder zee en wat meer groen wilt, en koeien, en schotse hooglanders, en olifanten (haha, 1 april!) en nog heel veel meer wilde natuur: Amagerfælled. Ontelbaar veel bomen, bosjes en mooie uitzichten; heel fietswaardig dus.

6. Als je dan toch op de fiets zit: fiets door naar Dragør. Spreek uit drau-w-eur. Dat is vooral voor geschiedenisfans en mensen met een grote algemene interesse een leuke plek, want in 1515 nodigde de Deense koning de Hollanders (of waren het nou de Vlamingen – daar zijn ze nog steeds niet uit) uit om het land op Amager te bewerken. Daar waren ze heel goed in, immers, en de Denen hadden zelf niet genoeg te eten. Dus kwamen ze, de hollænder: om wortels en aardappels te kweken. Nog steeds vind je er overal Nederlandse familie- en straatnamen. En de inspiratie voor Frau Antje komt ervandaan (denk ik). Fascinerend, toch?

Eten en drinken

7. Het feestelijke middelpunt van Amager, vind ik zelf: Ingolfs Kaffebar. Voor lunch, iedere week weer andere cakejes, avondeten, livemuziek, gekke/kekke biertjes. Of allemaal tegelijk natuurlijk.

8. En Madmanifesten. De brunch! De brunch!

Komsurabel

9. En formidabel Komsurabel. Koffie en zelfgebakken koekjes. En verder de piepkleine studentikoze setting. Ik vind ze lief.

10. En dan nu het echte, serieuze eten: Sundy Sejlforening (ja, het restaurant van de plaatselijke zeilvereniging). Wij smokkelden onszelf (en onze familie) ernaartoe op onze bruiloftsdag, toen we even pauze hadden. Even weg uit de hectiek van de dag. We smulden er van goddelijke en spotgoedkope smørrebrød en haring-trio. Voordeel: er is -behalve de lokale zeilcommunity in hun oude kloffie- nog niemand die dit heeft kunnen hypen. En dat zal voorlopig ook niet gebeuren. Ander voordeel: je wandelt er zo de eighties binnen. Nog een voordeel: je zit er direct naast het strand.

11. Het heeft Wulff + Konstali. Voor als je echt persé tussen de hipsters wilt zitten brunchen.

12. En natuurlijk, voor als het ergens vijf uur is geweest en je toevallig niet bij Ingolfs zit: Amager Ølhus. Een good old bierhuis, niks opgehipt, gewoon, een bierkaart en houten stoelen. Vlak ernaast kun je naar Jaguar: een echte Deense bodega. Wat een echte Deense bodega is? Tja. Probeer het zelf. Of vraag het de echte Amar’kaner, die je er treft.

Kopenkopenkopen

IMG_791513. Je vindt er lekker eigenzinnig design. Meestal in de vintagehoek, dus gebruikt, gerecycled, opgepoetst en opnieuw mooigemaakt. Bij LebenCPH bijvoorbeeld. Of bij SmuktBrugt. Of in het hoekje op de Holmbladsgade.

Gewoon, omdat het leuk is

14. Het heeft dit soort straatjes.

15. Er is een kerk. Zo’n typisch Deens model. Strak gestyled en een juweeltje om naar te kijken. Met bijbehorend kerkhof voor een wandeling van serene rust.

Skt Philips kerk

16. Het heeft het vliegveld op 5 metrominuten (mocht je het land ook weer uit willen).

17. Je spreekt het totaal anders uit dan je het schrijft (niet a-ma-ger maar ama’r). En ook dat -een taal waar geen touw aan vast is te knopen- is zo lekker Deens.

Alles handig in 1 overzichtje?

Tuurlijk! Kijk hieronder of klik hier.

[su_frame][/su_frame]

 

Misschien vind je dit ook leuk

One thought on “Waarom je juist wél naar Amager moet

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.