viking agressie
Ik deed ook een poging tot agressie op de fiets. Maar ik ben er niet erg goed in, zoals je ziet.

Over het algemeen zijn Denen erg vriendelijk. Een glimlach hier, een grapje daar, en meestal is het nog oprecht ook. De ‘vriendelijke Deen’ kent echter 1 belangrijke uitzondering: de ‘Deen op fiets’.

De rauwe intolerantie die je hier op het fietspad aantreft, moet wel een overblijfsel zijn van lang vervlogen Vikingtijden. Als verkeersdeelnemer heb je namelijk twee opties: onderwerping of agressie. Voor mijn eigen welbevinden kies ik maar voor onderwerping. Ik heb namelijk niet zoveel met agressie.

Zo doen we dat
Een Deen houdt ervan als dingen gaan zoals verwacht. Het is niet dat hij inflexibel is of niet kan improviseren (omgaan met onzekerheid gaat bijvoorbeeld prima, zie Hofstede), maar een goed recept verander je gewoon niet. Punt. Dus hij onderwerpt zich aan een regime van fietsregels. Die regels maken het voor iedereen gemakkelijk om dóór te kunnen fietsen. Als nodig, mag je dat best met wat scheldwoorden forceren. Vanochtend schreeuwde een middelbare dame me bijvoorbeeld boosaardig toe: “Je bent hier niet alleen op de weg!”, terwijl zij (25 kmp/u) mij (20 kmp/u) inhaalde op een smal stukje fietspad. Maar ook een “Ben je dom ofzo?!?” en “Optyfen!”, heb ik weleens moeten incasseren als ik me even afwijkend gedroeg op het fietspad.

Hoe te overleven?
Als je geen Deens verstaat, en die kans is vrij groot, dan heeft je tere ziel natuurlijk niets te vrezen. Maar mocht je hier, al fietsend tussen locals, mee willen doen zonder het laatste restje overgebleven Vikingtrots al teveel geweld aan te doen, dan is een lijstje do’s en don’ts geen overbodige luxe.

WEL DOEN

  • Rijd 20 kilometer per uur. Of harder. In ieder geval niet langzamer. Zie de groene golf. Maar wees er altijd op voorbereid dat je ingehaald wordt, dus houd links een halve meter ruimte over.
  • Fiets door. Zomaar afremmen of langzamer fietsen om even om je heen te koekeloeren, past niet in het verwachtingspatroon van je medefietsers. Die prachtige gebouwen bekijk je maar tijdens een wandeling.
  • Stop wanneer er een bus naast je stopt. Buspassagiers stappen namelijk gewoon uit, óp het fietspad, desnoods bovenop jou en je fiets. Zie Koning fiets buigt alleen voor bus.
  • Doe je toch iets onverwachts, zoals stoppen: steek je hand op. Of je nu stopt, afslaat, afremt: je laat je medefietsers even netjes weten wat je gaat doen. De code is als volgt:

NIET DOEN

  • Direct rechtsaf slaan bij rood licht. In tegenstelling tot in Nederland moet je -ook al heb je een strakke bocht voor je- wachten. Niemand begrijpt deze regel, maar toch houdt iedereen zich eraan (zie volgende punt). 
  • In het algemeen door rood rijden. Ook om 4 uur ‘s nachts, wanneer er in de verste verte niets, maar dan ook niets, aankomt. Rood licht negeren wordt hier simpelweg niet geaccepteerd. Omstanders zullen je in het beste geval verbaasd aankijken. In het slechtste geval hoor je een schril “er du dum?!?” (ben je dom?).
  • Iemand achterop je fiets nemen. Simpelweg niet toegestaan. Krent, huur gewoon 2 fietsen.
  • Oversteken en daarna -in 1 ruk- meteen linksaf slaan. In plaats daarvan: je steekt over en sorteert netjes opnieuw voor op de nieuwe rijbaan. Vervolgens wacht je tot deze richting groen licht krijgt.

Ook het op slot zetten van je fiets en minimaal 1 hand aan het stuur houden zijn verplicht, volgens de Danish Road Act. Ik kan me echter niet voorstellen dat je er een boete voor krijgt (maar enfin, wat weet ik?  het blijft Denemarken).

Regelstaat versus jungle 
Het klinkt misschien allemaal nogal serieus en intolerant. Dat is het ook. Maar het is -voor buitenlandse fietsers- wel overzichtelijk. Het zijn namelijk geschreven regels, die je in je oren kunt knopen, om je er vervolgens aan te houden en het leven voor iedereen gemakkelijk te maken. In Amsterdam daarentegen worden fietsegels continu gemaakt en gebroken. Door de brutalen, de agressieven, of de handigste manoeuvreerders. Voor toeristenfietsers een onbegrijpelijke en verwarrende jungle, want wie is nu eigenlijk de baas? Die wanordelijke toestanden zijn hier niet aan de orde. Als je je hier aan bovenstaande regels houdt, kom je zeer waarschijnlijk zonder fysieke en mentale kleurscheuren thuis. Valt ook wat voor te zeggen, natuurlijk.

Meteen op de fiets springen en je Vikingtolerantie testen? Kijk bij de tips voor actuele fiets-verhuur-tips. 

 

Misschien vind je dit ook leuk

One thought on “Fietsregelwoede

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.