Die verontwaardiging, als je ziet dat eten weggegooid wordt. Kromme komkommers, oude bananen, of tomatenpuree die de houdbaarheidsdatum voorbij is. “Maarja, wat doe je eraan, hé?”, zegt de cynische maar onverschillige burger dan.

In Kopenhagen zijn een paar niet-cynischen en niet-onverschilligen het ‘restaurant tegen voedselverspilling’ begonnen. Ik vind dat mooi. Tegenover iedere cynist of onverschilligerd staat altijd wel een idealistische doener. Ook in Denemarken. Of misschien wel juist in de Denemarken, waar het algemeen belang een zaak ‘van ons allemaal’ is en men zich daar braaf, uit plichtsbesef of uit bevlogenheid, voor inzet.

red de wereld
“Red de wereld, verspil minder eten”

Eten redden
Het restaurant heet Rub & Stub, wat zoveel betekent als ‘tot de laatste kruimel’. Ik schreef voor het blog Nordic Vibes al over het cafézusje Retro. Daar liggen de breiwerkjes op de plank en koop je je koffie bij een vrijwilliger, die de opbrengst rechtstreeks doneert aan projecten in Afrika en India. Maar restaurant Rub & Stub, dat ook draait op vrijwilligers (en 2 betaalde krachten), redt niet de weeskinderen in verre landen, maar etenswaren dichtbij.

Kerst in januari
Ze koken er alleen maar met afgedankt eten. Het is nog wel vers, maar mag niet meer gebruikt worden. Die kromme komkommer, bijvoorbeeld, of een kerstsaus in januari. “Elke dag wordt er in de voedselindustrie zo’n 300.000 ton eten weggegooid. Goed eten. Doodzonde!”, aldus Sophie Marie Sales van Rub & Stub tegen The Copenhagen Post.

afgedankte wortels en pompoenen
Vandaag zijn het afgedankte wortels, morgen pompoenen.

Ze begonnen in september vorig jaar, en breiden hun netwerk leveranciers gaandeweg uit. De vismarkt aan de andere kant van de stad, de boer in Noord-Zeeland, de supermarkt verderop: op hun facebookpagina zie je ze steeds -heel avontuurlijk- op de fiets of met een busje op jacht voor de ‘vangst’ van de week.

Verrassend eten
Of het te eten is, al dat ‘verse afval’? De reacties zijn positief. Wat er op het menu staat, is erg afhankelijk van het aanbod, dus je weet nooit vantevoren wat je precies krijgt. Een hoofdgerecht kost tussen de 60 en 130 Deense Kronen (tussen €8 tot €17,50).

In onderstaand filmpje kun je zien hoe het er aan toe gaat in het Kopenhaagse Rub & Stub.

Je vindt Rub & Stub in het centrum, vlakbij winkelstraat Strøget:
Magstræde 12, Kopenhagen

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.