Nee, de bacon hier is niet gemaakt van giraffevlees. Ook lopen Denen niet rond met een hakmes om ieder schattig babydier dat bij ze in de buurt komt, af te maken. Evenmin is het centrale plein wekelijks het middelpunt van een openbare dissectie.

De mediastorm over de afgemaakte giraffe die deze week over Copenhagen Zoo raasde, deed de pragmatische Denen met hun ogen knipperen en verzuchten: ‘grow up’. Want toeristen die het toerismebureau dreigen nooit meer naar Denemarken te komen, of doodsbedreigingen aan de directeur van de dierentuin: het is allemaal nogal vergezocht.

De directeur van Copenhagen Zoo legt in dit interview met een Brits TV-kanaal dan ook een prachtig staaltje stoïcijnse vastberadenheid aan de dag. Met iedere onbenullige vraag van de sensatiebeluste journalist verdient hij extra respect. “We leven niet in een Disney-wereld. Waarom zou je kinderen weghouden bij de werkelijkheid in de natuur?” en “Ik houd van dieren – het doel van deze actie is juist om de populatie gezond te houden en ze het best mogelijke leven te geven.”

Het enige dat ik me nog afvraag: niet alleen de leeuwen, maar ook de ijsberen hebben een stukje giraffevlees gekregen. Wat zouden de ijsberen hebben gevonden van dit stukje exotische, klimaatvreemde vlees?