Het lijkt wel of de Deense politie aan een charme-offensief bezig is. Kwamen ze vorige week in het nieuws vanwege hun auto-als-glijbaan hulpvaardigheid, nu hebben ze weer iets ludieks bedacht met fietsers die zich moeten verkleden als Pino. Voor straf.

Autoglijbaan
Vorige week, met het warme weer, plaatsten Kopenhaagse politie-agenten hun auto vlak voor het water. Zo konden kinderen er als vanaf een glijbaan vanafglijden. Het aandoenlijke tafereel werd gefilmd door een toevallige voorbijganger, en ging de hele wereld over.

Pino
Deze week zijn ze in het nieuws met een nieuw reclamespotje. Daarin vraagt de politie in Aalborg aandacht voor veilig fietsen door overtreders of wegmisbruikers een vogel-, clowns- of ander gek pak aan te trekken. Een soort publieke schandpaal. De boodschap: Pas op in het verkeer, en maak je niet druk om de rest (die pakken dus, want die zijn ’til grin’, een grote grap).

Hoe dan ook, het woord politiebetjent (politieagent), dat ik in mijn uitspraaklessen een keer of 104893 heb moeten herhalen, heeft er een heel nieuwe lading door gekregen. Ik denk nu steeds, als ik zorgvuldig en met inbegrip van de ‘glottal stop’ aan het eind het woord po-lie-tiieee-be-tje’nt uitspeek, aan glijbanen en Pino’s.

Ik weet niet of dat de bedoeling is geweest.