Sneeuw om 20.59

Vanavond valt de eerste sneeuw van het jaar.

Op 7 november.

Die sneeuw, die valt niet op straat, maar in de kroeg.

Want laten we eerlijk zijn, niets dat écht van levensbelang is, speelt zich af buiten het café.

Zaken van levensbelang, dezer dagen, zijn sneeuw en kerstbier. En toevalligerwijs vallen ze ieder jaar op hetzelfde moment: op de eerste vrijdagavond van november, om 20.59.

Kerst-elfjes

De toewijding van de Deen aan het verwelkomen van deze heilige combinatie is bewonderenswaardig. Het wordt door sommigen de “best night out of the year” genoemd. Ik vermoed dat dat meer van doen heeft met het feit dat er gratis bier verstrekt wordt en dat dat gratis bier uitgedeeld wordt door bevallige en schaarsgeklede kerst-elfjes. Minder met een diepgeworteld geloof in de kerstman.

Hoe het zo kwam

Het is vrij simpel. De ziel van de Deen, die is vanavond in handen van Tuborg. Die grote, groene bierbrouwer (ja, de Heineken van Denemarken) zendt al sinds 1984 ieder jaar hetzelfde kerstspotje uit ter promotie van hun kerstbier. De kerstman, onderweg op zijn kado-missie, wordt afgeleid door een vracht Tuborg, en BAM! hij maakt rechtsomkeert. Zoals het een plichtsgetrouwe kerstman betaamt.

Ziek

Het spotje was een succes. Simpel, grappig en aandoenlijk. En Tuborg wilde meer (de Deen ook, natuurlijk). Dus vond Tuborg in 1990 J-Dag uit: Julebryg-dag, vrij naar D-Day. Het begon met een ludieke actie op de eerste woensdag van de maand, om 23.59. Maar dat vonden scholen en bedrijven niet zo’n succes, vanwege het aantal ziekmeldingen op de donderdagen daarna. Daarom werd het evenement verplaatst naar de eerste vrijdag van de maand.

“It’s one of the best nights of the year. Thousands of people are out on the town, everyone is happy, eagerly anticipating that moment when the truck pulls in and the first cold beer is opened. It’s become a tradition and I love it,”

aldus een Kopenhaagse twintiger vorig jaar in de krant.

20.59. Sharp.

Dat moment, dat is dus 20.59. Geen minuut eerder, geen minuut later. Wie verstandig is, meldt zich al een paar uur vantevoren in de kroeg van zijn keuze, want de 118 kroegen in het land die meedoen, zijn om 20.59 tot de nok gevuld. Je wilt natuurlijk wel vooraan in de rij staan, als de vrolijke jongens en meisjes met sneeuw, kerstmutsen en gratis bier uit de coulissen springen om het kerst(bier)seizoen af te trappen.

En om je ervan te overtuigen dat er geen leven zonder Tuborg is, natuurlijk.

 

PS

Het alternatief voor mensen die houden van microbrouwerijen en hipsterkapsels is ØJ-dag: Ølenthusiaster-Jule-Dag. De plek waar de anticommerciele hipster zijn anticommerciele microbrouwerijkerstbiertje drinkt.

PPS

Kerst is dus begonnen hé. God jul alvast (wie zei er iets over een stroopwafelpiet?)!

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.