Noem het zelfspot, noem het verlichting, maar de Denen zijn er goed in: met een gezonde dosis relativeringsvermogen door het leven kabbelen. Tegelijkertijd getuigt hun adoratie van de Dannebrog (Deense vlag) van een onmetelijke trots op alles wat Deens is.

Hier vind je alles dat in al zijn typische Deensheid over het hoofd wordt gezien door de Deen zelf, maar waarmee je jezelf in een mum van tijd verdeenst. Alsof je hier altijd gewoond hebt.

Voor mij zijn die dingen -hoewel soms irritant navelstaarderig- ‘klein geluk’: de adoratie van het Deense, dat land dat zichzelf in al zijn bescheidenheid groots vindt. Het woord ‘hygge’, waarmee de Deen erkent dat hij niemand is zonder zijn medemens. De onnavolgbare klanken van de Deense taal, waarvan ik in het begin dacht ‘dat kan niet anders dan een samenzwering tegen buitenlanders zijn’ (nu hoor ik zelf bij de samenzweerders). De glimlach van een politie-agent, tijdens een straatfeest van 80.000 mensen. Het enthousiasme waarmee Eurovisie onthaald wordt: door mannen, vrouwen, hetero’s maar ook homo’s. De hartverwarmende tradities (van kersthart tot paasbrief) die je alleen als buitenlander opvallen.

Lees in de categorie ‘verdeenshoekje’ alles over de kleine dingen die het hem doen, voor een Deen. En word daarmee een beetje Deenser dan de rest.