groene golf kopenhagen

Zelfde groene golf, andere tijdzone

De groene golf voor auto’s kennen we allemaal wel. Maar er zijn 2 landen op de wereld waar ook groene golven voor fietsers bestaan. Rara…

Precies, Denemarken en Nederland.

De Deense golf
Denemarken begon een jaar of tien geleden in studentenstad Odense met een serie aan elkaar gekoppelde verkeerslichten, die er bij een bepaalde snelheid voor zorgen dat je als fietser steeds groen licht treft. Meefietsen met de bewegende lichtjes op het wegdek geven je de garantie dat je op de golf zit. Ook in Kopenhagen hebben de infra-ontwerpers van de stad drie van de drukste fietsroutes (Nørrebrogade met tot wel 38.000, Østerbrogade met 18.000 en Amagerbrogade met 17.000 fietsers per dag) voorzien van een groene golf. Helaas zonder lampjes op het wegdek, maar op een mooie, zonnige en drukke ochtend nog steeds een geweldig fenomeen, zoals in het filmpje te zien is. 

De Nederlandse golf 
Amsterdam heeft sinds 2007 een groene golf op een stuk van 500 meter met 11 verkeerslichten in de Raadhuisstraat. De trams rijden mee met de snelheid van de fietsers en hebben er dus ook voordeel bij. Alleen voor auto’s is het iets minder gunstig want ze moeten vaker wachten. Rotterdam heeft ooit een pilot gedaan, maar daar liep het vast op lokale besluitvorming. Feit blijft: overal waar het is geïntroduceerd, werkt het naar tevredenheid van de meeste weggebruikers. 

Fietsen. Stoppen. Fietsen. Stoppen.
Het fascineert me, omdat het me irriteert. Ik maak namelijk nogal wat fietskilometers. Met een beetje geluk zit ik aan de 20, soms 30 kilometer op een dag. Het grootste deel daarvan peddel ik over de twee drukste fietsstraten in de stad (Amagerbrogade en Nørrebrogade). En ik blijf maar stoppen voor die verkeerslichten. Gelukkig zijn er teenvriendelijke voetenbankjes voor fietsers, maar toch vraag ik me iedere ochtend, bij de zoveelste stop, af: wat nou, met je groene golf?

Wat blijkt? In Amsterdam staat de snelheid ingesteld op 18 kilometer per uur. In Kopenhagen op 20 kilometer per uur.

Ik sta nog op Amsterdamse tijd.

Misschien vind je dit ook leuk

4 thoughts on “Zelfde groene golf, andere tijdzone

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.