Over mij

Ik ben Caroline Boessenkool, een tekstschrijver/journalist/techniekfan met roots in het Oosten van Nederland. Na omzwervingen via Groningen, Zweden, Den Haag, Japan en Amsterdam verhuisde ik in november 2013 uiteindelijk van Amsterdam naar Kopenhagen. Dat komt: ik had daar een Duitse verkering opgeduikeld. En ik vond Scandinavië altijd al cool. Mijn verhuizing naar het noorden verliep ongeveer ongeveer zo. Ruim 8 jaar en een heleboel klein geluk later ging de reis weer terug. Ik verhuisde in februari 2022 met mijn gezin weer terug naar Nederland.

Wat deed en doe ik

De eerste jaren dat ik in Denemarken woonde, bestonden uit 12 ambachten en 13 taalbarrières. Een Nederlandse carrière simpelweg verhuizen naar een nieuw land is, in tegenstelling tot waar veel mensen van dromen, geen stukje cake. Ik deed IT-support, was persmevrouw voor de ambassade, regelde vertalingen, ging braaf naar de talenschool en probeerde wat te freelancen. Na precies 2 jaar vond ik een baan als contentmanager bij een digitaal designbureau om erachter te komen dat consultancy niet mijn ding is, maar het bracht me wel naar de beste baan tot nu toe: contentstrateeg bij een medisch technologiebedrijf. Toen de pandemie uitbrak in 2020, was ik een huwelijk, koophuis en twee kinderen verder dus met mijn eigen kleine Deense geluk zat het eigenlijk best wel snor. Ik mocht er zelfs weleens op radio, televisie of voor bezoekers over vertellen. Maar zoals bij zoveel mensen: covid bracht bij ons iets teweeg. We realiseerden ons dat een leven met kinderen ver van familie weliswaar spannend en avontuurlijk is, maar soms ook gewoon niet leuk. Dus in 2021 hakten we een knoop door: we zouden terug naar mijn geboortegrond. Dalfsen, werd het, op 25 kilometer van mijn ouderlijk huis.

Wat doet dit blog

Dit blog observeert klein geluk. Eerst in Denemarken, nu in Dalfsen. Het begon in 2013 met kleine observaties over hoe het leven in het gelukkigste land ter wereld eruitzag, gewoon, van dag tot dag. De supermarkten, de feestjes, de taal, de gebruiken. Lees in het interview van Anne Pleun, van het blog 24 lentes, meer over mijn motivatie. En vanaf 2022 met een iets andere insteek, maar dezelfde verwondering over hoe ons dagelijks leven eruitziet en wat Nederland nou zo anders maakt dan Denemarken.

Waarom geluk

Die Deense geluksstatus, dat heeft me altijd geintrigeerd. Er zijn een aantal structurele dingen aan het Deense ‘systeem’ waar ik zeer enthousiast over ben en waarvan ik vrij zeker weet dat ze bijdragen aan de uitkomsten van al die geluksonderzoeken. Men is goed van vertrouwen, Denen zijn bovengemiddeld tevreden met wat ze al hebben, eten redelijk gezond, zijn goed in genieten, voelen zich niet vaak schuldig over van-alles-en-nog-wat, en proberen goed voor elkaar en voor het milieu te zorgen. Lees hier de wetenschappelijke uitleg en onderbouwing.

En 8 jaar en 2 maanden ergens wonen, dat doet wat met je. Ik bekijk het leven door een verdeenste bril. Ik voel me evenveel thuis in Nederland als in Denemarken, kan me over beide landen evenzeer verwonderen, kan op beide culturen even kritisch zijn. Op dit blog vind je dan ook mijn hele archief van klein Deens geluk, maar ook nieuwe bespiegelingen over integreren als een Deen in Dalfsen.

One thought on “Over mij

 1. Beste Caroline,

  voor de VPRO ben ik momenteel bezig met onderzoek voor een aflevering over het Deense Geluk. Je zult zelf ook al gelezen hebben dat de Denen standaard in de top 3 staan van meest gelukkige mensen op aarde. Twee jonge journalisten uit ons team zullen naar Denemarken vertrekken de eerste week van januari om dit geheim te ontrafelen. Nu lees ik jou blog en kom ik steeds meer te weten over hoe Denemarken werkt. Bedankt daarvoor! Het leest heel prettig.

  Misschien zou je mij nog kunnen helpen aan wat persoonlijke verhalen. Wellicht ken je Denen met wie het minder gaat, of juist geweldig, of ken je simpelweg iemand met een bijzonder verhaal. Je kunt mij mailen op het hierboven genoemde adres, maar bellen mag ook. Daarvoor graag ook eerst een mailtje. Alvast bedankt in ieder geval,

  groet,
  Pascal van Hulst
  VPRO

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.