Ik ben Caroline Boessenkool, een tekstschrijver/journalist/techniekfan met roots in het Oosten van het land. Na omzwervingen via Groningen, Zweden, Den Haag, Japan en Amsterdam verhuisde ik in november 2013 uiteindelijk van Amsterdam naar Kopenhagen. Dat komt: ik had daar een Duitse verkering opgeduikeld. En ik vond Scandinavië altijd al cool. Mijn verhuizing verliep ongeveer ongeveer zo.

Wat doe ik

De eerste jaren dat ik hier woonde, bestonden uit 12 ambachten en 13 taalbarrières. Een Nederlandse carrière simpelweg verhuizen naar een nieuw land is, in tegenstelling tot waar veel mensen van dromen, geen stukje cake. Ik deed IT-support, was persmevrouw voor de ambassade, regelde vertalingen, ging braaf naar de talenschool en probeerde wat te freelancen. Na precies 2 jaar vond ik een baan als contentmanager bij een digitaal designbureau om erachter te komen dat consultancy niet mijn ding is, maar het bracht me wel naar de beste baan tot nu toe: contentstrateeg bij een medisch technologiebedrijf. Inmiddels ben ik een huwelijk, koophuis en twee kinderen verder dus met mijn eigen kleine Deense geluk zit het wel snor. Soms mag ik zelfs op de radio, tv of voor groepen vertellen over het leven in Denemarken en dat vind ik nog steeds erg leuk.

  • In Brandpunt, over hoe het kan dat de Denen het beste jongetje van de klas zijn bij het behalen van de klimaatdoelstellingen 2025.
  • Op Radio 2 in Thank God It’s Sunday, over mijn dagelijks leven, geluk en vertrouwen. Vanaf 1 uur, 22 minuten en 25 seconden.
  • Mijn vlog (ik was hoogzwanger dus kon er niet zelf zijn) voor het Nordikliving Style Event, over hoe het werkelijk is, leven in het gelukkigste (en meest gehypte) land ter wereld en hoe je een beetje klein Deens geluk kunt implementeren in je eigen leven.

Wat doet dit blog

Dit blog observeert ‘the Danish way’. Het gaat over mijn dagelijks leven hier, en in het bijzonder over de dingen die Denemarken tot een interessant (en relatief gelukkig) land maken. Om te wonen, te werken, te bezoeken, of om zaken mee te doen. Inspiratie voor Nederlandse gelukszoekers en -makers, dus, omdat ik denk dat je van goede ideeën nooit genoeg kunt hebben. Lees in het interview van Anne Pleun, van het blog 24 lentes, meer over mijn motivatie.

Waarom geluk

Want dat ze het vrij goed doen, in Denemarken, dat zeg ík niet alleen, dat blijkt ook onderzoeken van de VN. Dat komt: men is goed van vertrouwen, ze zijn hier bovengemiddeld tevreden met wat ze al hebben, eten redelijk gezond, zijn goed in genieten, voelen zich niet vaak schuldig over van-alles-en-nog-wat, en proberen goed voor elkaar en voor het milieu te zorgen. Lees hier de wetenschappelijke uitleg en onderbouwing.

Op dit blog probeer ik de lezer mee te nemen in hoe dat Deense geluk er in mijn dagelijkse praktijk uitziet. Klein of groot, grappig of serieus. Van eten tot økologie en van gezelligheid tot design. Klik hieronder op één van de ‘tags’ om een idee te krijgen van wat ik daarmee bedoel.

Voor de scepticus: wees gerust. Het is geen blinde lofzang op een merkwaardig land dat -net als ieder ander land- zijn makken kent. Clichés probeer ik te vermijden. Soms zoek ik de nuance op, maar alleen als ik daar zin in heb. Want ongenuanceerd leedvermaak over andermans tekortkomingen zorgt óók voor klein geluk, immers?

  • Mijn andere schrijfwerk van jaren geleden over cleantech, innovatie en export: www.carolineboessenkool.com.
  • Schrijfwerk specifiek over Scandinavie: www.scandinaviejournalistiek.nl.
  • Meer informatie over mijn professionele achtergrond vind je op LinkedIn.
  • Ook op Twitter (zie hieronder) publiceer ik meer dan dagelijks.
  • Je blijft op de hoogte van klein Deens geluk door je hieronder aan te melden voor updates via e-mail.
  • Heb je een vraag of opmerking? Stuur me een mail (vind ik heel leuk!): caroline@kleindeensgeluk.eu