Halløjsa!

Ik woonde in Denemarken. Daar schreef ik over.

Nu woon in niet meer in Denemarken. En schrijf ik daarover.

Dat is de korte versie.

De lange versie is dat ik in 2013 vanuit Amsterdam naar Kopenhagen verhuisde, in een auto vol kleding, koffie en boeken. Omdat mijn roots sterker bleken dan mijn liefde voor Denemarken, kwam ik in 2022 terug naar Overijssel met een echtgenoot, twee kinderen, een (net weer verkocht) koophuis en een stukje Deense ziel onder mijn arm.

In die 8 jaar en 2 maanden in Scandinavië heb ik me vaak opgewonden, soms verwonderd, en meestal verheugd. Over het wonderlijke van leven in het zogeheten gelukkigste land ter wereld. Ik onderzocht het dagelijkse leven van alle kanten: hoe komt het bijvoorbeeld dat de Deen zijn vlag zo vereert? Wat vindt de Deen zelf van al die hygge? Hoe is het geregeld met verlof en kinderopvang? Hoe bouw je vriendschap op met een Deen?

klein Deens geluk was een succes, vond ik. Al was het alleen maar omdat schrijven een manier om mijn gedachten en daarmee mezelf te ordenen. Dat is fijn, als expat, en nu als repatriant, waarin er van alles op je afkomt over waarom het leven is zoals het is en wat je daarmee moet.

De lange versie: ik blijf doorschrijven, maar dan over hoe het is om als Deen in Dalfsen te wonen.

Dit is geen blog over persoonlijke beslommeringen en ditjes en datjes uit het leven van een re- en expat. Ik schreef voorheen over Denemarken en hoe het dagelijks leven er is. En dat blijf ik doen, maar dan over Dalfsen. Met de blik van een (relatieve) buitenstaander met een mening.

Vi ses!


Bereid je eigen tripje naar het Deense voor.


Van typisch Deens tot buitengewoon opmerkelijk.

3 thoughts on “Halløjsa!

  1. Plezierig om je teksten in al haar diversiteit te lezen, het maakt me keer op keer net iets meer nieuwgieriger. Dank daarvoor en blijf inspireren!

  2. Hejsa, jeg synes meget godt om din blog! Det er så klart, og alt hvad du os fortæller er sjovt og jeg tror at mange af læserne er glad med de oplysninger de du giver dem. Men jeg er nysgerrig hvordan og hvor du har lært det danske sprog. Har du boet i Danmark eller? Og hvis du vil lære dialekterne: Jeg kommer fra Hjallerup, en småby i nærheden af Aalborg. Jeg bor selv i Holland, så hvis du vil lære det nordjyske ‘sprog’ vil jeg det meget gerne lære dig!
    Bare lade mig vide om du vil. Og PS. komplimenter til din blog

  3. Leuk om allemaal te lezen! We halen er veel info uit 🙂 Mijn vriend en ik zijn 2 maanden geleden naar Jutland verhuisd en deze zomer komt ons kindje ter wereld (Nederlands/Italiaans/Deens, hahaha!) Wij zijn ook een mengelmoesje. Al je artikelen over KDV / cultuurverschillen zijn erg handig. Tusind tak! <3

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.