Nu te koop: de Københavner straatlamp

Stel.

Je houdt van Deens Design.

Je wilt graag iets unieks in huis

Maar je hebt óók hart voor Hollands lampenglorie.

En daarnaast ben je dol op alles dat met retro en gebruikt en recyclen en vlooienmarkten enzo te maken heeft. Helemaal als het in Kopenhagen gebruikt is.

Spoed je dan nu naar designveilinghuis Lauritz.com. Daar worden de komende maanden de iconische Københavnerlamper geveild. Volgens kenners is dit ontwerp minstens zo typerend voor Deens design als de Vlinderstoel van Arne Jacobsen. De richtprijs is 1.000 kronen (130 euro) per stuk, maar in de praktijk gaan ze voor een stuk minder de deur uit.

Wat is er zo bijzonder aan?

Deze lampen hebben sinds 1977 het straatbeeld van Kopenhagen gesierd en worden nu vervangen door zuiniger exemplaren. Ze zijn ontworpen door de toenmalige stadsarchitect. Ze zijn geproduceerd door Philips Denemarken. En alle Denen die iets unieks met een vintage-uitstraling in hun huis willen, maken er nu jacht op. Er zijn er in totaal 7.000 in de verkoop.

Weet je er één te scoren, dan ben je buiten Denemarken in ieder geval heel uniek. Je moet wel een beetje handig zijn ingesteld. Hij is namelijk niet geschikt voor het normale 230V net. Deze aanpassing (inclusief een mooi kleurtje) kun je ook laten door de sympathieke mensen van Københavnerlampen.dk (in het Deens, gebruik Google Translate), een project om jongeren met psychologische problemen aan het werk te helpen.

Succes!

 

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.