Oudejaarscult: ‘Dinner for one’

In Nederland kennen we de oudejaarsconference, in Denemarken doen ze vanavond aan ‘Dinner for one‘. En nee, dat is geen manier om het oudejaarsdiner aan te kleden, maar een sketch van 18 minuten uit 1963. Hij wordt ieder jaar opnieuw uitgezonden op televisie. En heeft ieder jaar opnieuw de lachers op zijn hand.

Balanceer-act
Het recept is als volgt. Miss Sophie viert haar negentigste verjaardag met een dinertje. Echter, zoals veel negentigjarigen zullen herkennen: ze heeft veel van haar vrienden al overleefd. Dat weet ze alleen zelf niet. Daarom speelt butler James de rollen van alle vier de genodigden. Dat levert de man nogal wat stress op, want hij is zelf ook niet meer de jongste. Hij moet serveren, de alcohol opdrinken, een tijgerkleed trotseren (hoewel dat aan het eind ineens verrassend goed gaat) en de jarige toespreken vanuit vier verschillende personages.

Noordeuropese traditie 
‘Dinner for one’ is van oorsprong een Engelse sketch uit de jaren ’20. In Nederland heeft hij weleens in theaters gestaan, maar het stuk maakt geen groot onderdeel uit van onze culturele traditie. In Duitsland daarentegen, heeft het een cultstatus verworven. En ook in de Scandinavische landen, Australië en Zuid-Afrika. Een (Engelstalige) opname voor de Duitse televisie, uit 1963, wordt in die landen ieder jaar rond Oud en Nieuw opnieuw omarmd en bejubeld.

En, eerlijk is eerlijk: de kracht van de herhaling, de historische look and feel, en de onnozele dronkaardsgrapjes deden me wel even glimlachen. Op z’n James’ (met wat wijn, champagne en port) zal het vanavond ongetwijfeld nóg beter te verteren zijn.

Gelukkig nieuwjaar / Godt nytår!

 

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.