2017 wordt het jaar van de chili – niet om de reden die je denkt

In de Deense keuken houdt men -naast varkensvlees- van kekke nieuwe smaakjes. Een paar jaar geleden was het de vlierbes. Toen kwam de lakrids. En tegenwoordig is het gember. In drankjes, in brood, in cake, het maakt de Denen niks uit. Als het maar experimenteel is.

Maar ik wil het niet hebben over vlierbes, lakrids of gember. Ik wil het hebben over de opvolger van de gember, de hit van 2017: chili.

Chilikoning van het noorden

Want dat het een hit wordt, dat staat vast. Vraag maar aan Chiliklaus. Hij is de man achter het chili-media-imperium dat de Denen langzaam in zijn macht krijgt. Hij is het meest bekend van zijn chiliproef-filmpjes op youtube. Deze bijvoorbeeld, waarin hij samen met een Deense TV-persoonlijkheid de sterkste chili ter wereld gaat eten, en Klaus het slachtoffer in kwestie droogjes meldt dat het theoretisch mogelijk is dat hij flauwvalt.

Klaus de stoicijnse sadist

Het idee van de filmpjes is iedere keer hetzelfde. Twee Denen aan tafel, eerst vijf minuten keuvelend over de theorie achter chili en wat het slachtoffer te wachten staat. Met een mengeling van trots en medelijden introduceert Klaus de chili en spoelt hem even af. Vervolgens gaan ze over tot actie. Klaus houdt zich goed of doet daar heldhaftige pogingen toe, terwijl het slachtoffer -in halve doodsstrijd- over tafel, stoel en grond of zelfs uit het raam kronkelt in steeds weer mislukkende pogingen het lijf enigszins onder controle te krijgen. Klaus transformeert ondertussen naar stoicijnse sadist (met af en toe wat oprispingen – de chili laat hem niet helemaal onberoerd).

Democratiserende werking

Voor youtubehitjes duren ze eigenlijk best wel lang. Maar ik blijf kijken. Tot het eind. Want je ziet jezelf en je eigen lijf, op een moment dat je de controle even verliest. Op die nightmarket in Thailand, waar je een iets te grote mond had. Om vier uur ‘s ochtends na een nachtje iets te diepe glaasjes. Tijdens een heftige griepaanval, terwijl de wc-pot je met klaus-achtig sadisme aangrijnst.

En je denkt: met van pijn vertrokken gezichten kronkelend over de vloer zijn we allemaal even lelijk. Deens, beroemd, hipster of niet.

Daarom wordt de chili hét symbool van 2017.

Klaus’ online imperium vind je op en.chiliklaus.dk

Misschien vind je dit ook leuk

2 thoughts on “2017 wordt het jaar van de chili – niet om de reden die je denkt

  1. Afgelopen zomer in DK was alleen al vanwege deze hypes heel lekker: lakrids-is (ijs met drop) was voor mij een lekkere eye opener! Gember doet het bij mij altijd goed, dus ook dat was aangenaam.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.