ærterkraam

De 5 beste Deense zomerdingen

Het is juli. En voor een Deen is dat zomervakantie. Corona of niet, mooi weer of niet, deze maand is gereserveerd voor -idealiter- drie weken vrij en hygge met familie. Of je dat thuis doet, in je zomerhuis, of in het buitenland, maakt niet uit. Maar in juli moet het gebeuren. Daarom, als ode aan die ene Deense zomermaand: de vijf meest Deense (eetbare) zomerdingen.

Aardbeien

Op nummer 1 de absolute winnaar van de Deense zomer; de aardbei. En ja, natuurlijk vind je ze ook in Frankrijk, Nederland, etc, maar volgens mij zijn je ze nergens zo goedkoop en zo alomtegenwoordig als hier. Op het strand, aan verlaten landweggetjes, en in de supermarkt. Bovendien, zo gaat het bakerpraatje, zijn de Deense de meest pure die je kunt vinden. Zelfs de Duitse variant zou meer pesticiden in zich hebben, aldus de gemiddeld chauvinistische Deen.

deense aardbeien

Rabarbersap

Ik kende rabarber eigenlijk alleen maar van de rabarbercompote die oma’s vroeger maakten. Wel lekker hoor, maar een beetje zuur, en appelmoes was toch meer favoriet. Maar toen kwam ik hier, en werd blootgesteld aan de wereld van rabarbersap. Met vanille, en heel veel ijsklontjes. Nomnomnom. Zelf maken schijnt overigens supergemakkelijk te zijn. Steranijs, basilicum, doe wat je wilt.

Hyldeblomstsap

De vlierbloesem. Je vindt ze in juni en juli overal in bloei langs de weg, dus je plukt ze gratis en kunt er vervolgens sap van maken. In mijn eerste zomer hier besloot de meneer dat meteen per 4 liter te doen dus ik heb er een beetje mijn bekomst van, maar nog steeds is de smaak en geur van vlierbloesem synoniem aan Deense zomer. Overigens vind je hier het hele jaar door van alles met ‘hyldeblomst’smaak.

vlierbloesems moet je oogsten in juli

Ærter

Dit was een van die dingen waar ik echt geen enkel benul van had, voor ik hier kwam wonen: hoe de rauwe erwt een typische zomersnack kan zijn. Doet zijn intrede in het seizoen tegelijk met de aardbei, en op dezelfde plekken; op het strand bij de snackkar, aan verlaten landweggetjes. Je koopt ze nog in hun jasje. Het pel- en snackritueel, met als gevolg lege erwtenomhulsels op straat, doet een beetje denken aan hoe bepaalde bevolkingsgroepen zonnebloempitten op straat pellen en snacken.

IJsjes

Oh, ijsjes! Eigenlijk doet het de ijsco geen recht dat hij in een lijstje met zomerdingen staat, want het ijsseizoen hier begint op 1 maart met de opening van ijsjesketen Paradis, maar oh! Deense ijsco’s! Hoe groter hoe beter, en hoe meer toppings hoe beter. Snoep erbovenop, slagroom, jam, complete flødeboller, etcetera etcetera. Ik houd het vaak bij twee bolletjes in een wafel, maar als je in de zomer in Denemarken bent, raad ik je vooral aan er he-le-maal voor te gaan. De beste zijn te herkennen aan een groot bord ‘gammeldags is’ en/of ‘hjemmelavet is’. Kan niet misgaan.

En; ja, natuurlijk zijn er ook nog nieuwe aardappels, koldskål, Faxekondi, asperges of kruisbessen, maar die zijn ofwel niet uniek voor Denemarken, ofwel ik ben er niet zo dol op (ik moet overigens toegeven dat ik koldskål, een karnemelkachtige substantie die je eet met aardbeien en koekjes- nog nooit geprobeerd heb – misschien moet ik er toch eens aan).

God sommer allesammen!

Misschien vind je dit ook leuk

2 thoughts on “De 5 beste Deense zomerdingen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.