Een lesje hogere Deense kinderwagenkunde

De kinderwagen is voor veel Denemarkenbezoekers één van de meest in het oog springende items in het Deense straatbeeld. Want: ZE WORDEN GEWOON MET KIND ERIN VOOR HET CAFÉ GEPARKEERD! TERWIJL DE OUDERS BINNENZITTEN! En dat vinden niet-Denen schokkend, want de medemens is per definitie niet te vertrouwen en al helemaal niet met je kind en wat denk je van kinderlokkers en pedofielen enzovoorts.

Er gaat hier een verhaal rond over een Deense die haar kind in New York buiten het café parkeerde en na herhaaldelijk bevestigen aan de ober dat ze wel degelijk een oogje in het zeil hield, werd opgepakt voor kindermishandeling. Ze dreigden haar uit de ouderlijke macht te zetten. Hoeveel er nog waar is van dit verhaal nadat het 8739 keer is naverteld en aangedikt, weet ik niet, maar voor de Deen is het helder: de rest van de wereld is gek. Wantrouwen is voor barbaren.

Enfin. Ik dwaal af. Want naast dit vrijelijk parkeren van kinderwagens met inhoud zijn er nog een aantal andere dingen die opvallen aan de kinderwagen in het Deense straatbeeld.

  1. Ze zijn oud. De retromodellen zonder luchtbandjes, inklapfunctie of hardloopstand, liefst met een beetje roest, die zijn superhip in de Kopenhagenregio. Heel onconfortabel zowel voor bestuurder als kind, lijkt me, maar het staat wel prachtig.
  2. Ze huisvesten zowel baby, dreumes als peuter. Denen doen nauwelijks aan combikinderwagens, die alles-in-1-oplossing waardoor je alleen even de kinderwagenbak hoeft te verwisselen met een wandelwagenbak zodra je baby zelf kan zitten. Liever gebruikt men de kinderwagenbak tot een jaar of 2. Daar kunnen de peuters zowel de middagdutjes als ook de wandelingen (rechtopzittend, in een tuigje) in doen. Wij hebben inmiddels dus ook zo’n tuigje. Superhandig voor lange uitstapjes met een 7 maanden oude baby die alleen nog maar rechtop wil zitten maar óók 3x per dag moet slapen (zoals die van ons).
  3. Ze zijn groot. Onze wagen, een Duitse Bergsteiger die zeer gemiddeld is voor Nederlandse begrippen, steekt er schriel bij af. Maar een Deense ouder wil geen gedoe met voetjes die buitenboord steken als de 10 maanden oude baby in de wagen ligt te slapen, dus die koopt een exemplaar van een meter lang. Niet te doen bij het manoeuvreren in bus of auto, maar wel handig als buitenbed, voor balkon of tuin.
  4. Ze zijn in meervoud aanwezig in ieder kinderhuishouden. Want als je een jaar verlof hebt met je baby, wil je qua kinderwagenlogistiek van alle markten thuis zijn: je wilt een wagen voor op pad, eentje voor op het balkon of in de tuin als bed (Deense kinderen slapen buiten), en wellicht nog een die je kunt gebruiken voor het hardlopen. Zo kan het dat wij 3 kinderwagens in onze nieuwe carport (!) hebben staan: een wendbare Bergsteiger, een supersnelle hardloopwagen, en een log, oud en groot exemplaar voor in de tuin.

Dat er zoiets bestaat als hogere kinderwagenkunde, ik had het ook niet aan zien komen, maar zo zie je maar. Je herkent een cultuur aan zijn kinderwagens.

Misschien vind je dit ook leuk

One thought on “Een lesje hogere Deense kinderwagenkunde

  1. Het tuigje heb ik graag omdat ik in de drukste straten in de stad niemand vertrouw met mijn super dierbare kleinkind. Ja ik deed heel wat kilometers hernieuwde kinderwagenwandelervaring op de afgelopen dagen, heeeerlijk !!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.