Er lag een blauwe envelop op de keukentafel. “Wat? Heet dat bij jullie BELASTINGDIENST? Een overheidsdienst die er openlijk voor uitkomt dat ze je BELAST? Hahahaha! Dat is wel de allergekste benaming ooit voor iets dat juist over solidariteit gaat!”

Tegenover me aan de keukentafel keek mijn Duitse lief met grote ogen naar de naam die de Nederlandse overheid aan ons inkomen-verdeelstelsel gaf. Ik keek hém vervolgens met grote ogen aan. Iets dat je al je hele leven vanzelfsprekend als een last ziet, daar denk je niet meer bij na.

Maar hij heeft natuurlijk wel gelijk. Woorden en hun betekenissen ontstaan nooit zomaar, willekeurig.

Ga maar na.

Verdelen, heersen 

In het Engels betaal je ‘Tax’. Het woord komt van het Latijnse ‘taxare’: vaststellen. Een heel feitelijke term, die je het gevoel geeft dat een maatschappij er is om in te delen en te ordenen met behulp van een inkomens-verdeelmechanisme. Niets meer, niets minder. In de tijd van de Vikingen, ver voor de Engelsen het woord ‘tax’ begonnen te gebruiken, was er trouwens sprake van ‘Dangeld’: belasting die de Deense vikingen hieven als protectiegeld.

Het Duitse woord voor belasting impliceert al iets meer hiërarchische verhoudingen. ‘Steuer’: stuur. Het zegt hardop wat we stiekem allemaal al weten over Duitsland: Duitsers houden van baasjes die de leiding nemen. Die spreek je niet tegen, je doet gewoon wat hij/zij beslist. De almachtige overheid heeft het roer in handen en stuurt vanaf daar haar volgzame onderdanen aan.

Solidair doen 

skatIn het Deens draagt men af aan ‘Skat’. Het woord skat heeft meerdere betekenissen. Naast ‘belasting’ betekent het ook ‘lief’. Een beetje zoals wij het woord ‘schat’ gebruiken bij het aanspreken van onze geliefde. Ergens is ook deze dubbele betekenis volledig in lijn met de gevoelsmatige waarde ervan. Denen hoor je niet zo vaak klagen over belastingen, en de automatische reflex om het betalen van belasting zoveel als mogelijk te ontwijken, is hier veel minder groot dan in Nederland. Je betaalt skat om een duidelijke reden: solidair zijn met je mede-Denen. Slechts 1 op de 450 Denen ontduikt bewust belasting, bleek in 2010 uit een onderzoek van de Deense belastingdienst.

Ondernemersstraf

En wij Nederlanders? Wij worden belást. Kreunend en steunend gaan we gebukt onder de zware last die de staat ons oplegt. Wie een beetje meer zijn best heeft gedaan dan de rest en daarmee een leuk centje heeft verdiend, wordt daarvoor gestraft. Omdat de vijand, de overheid, streeft naar een eerlijke verdeling van welvaart. Dat is onrechtvaardig, vindt de Nederlander. Handel en ondernemingszin, dát waarderen we in onze medemens. Lief zijn voor elkaar en solidariteit enzo, dat is een linkse hobby. En linkse hobby’s, die stinken.

Ieder land krijgt de belastingdienst die het verdient.

 

PS – Dat de belastingdruk in Denemarken torenhoog is, is niet helemaal waar. Belasting op inkomen is hier even hoog als in Nederland (ik draag tussen de 36 en 40 procent af). BTW is hier wel hoog: 25 procent. 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.