Op mijn werk zijn heel veel verschillende landen vertegenwoordigd. En dat is kleurrijk. We illustreren dat door voor iedere nationaliteit een tafelvlaggetje op voorraad te hebben, zodat ook de Spanjaard / Fransoos / Fin zijn verjaardag op z’n Deens kan vieren: met je vlag op je bureau.

Maar toen zag ik een vlag die ik niet kende.

vlag
Raad je plaatje. Van wie is de rood/gele? *

Met collega A. had ik er een lang, verwarrend gesprek over. Want de vlag leek Scandinavisch, met een kruis, maar had de kleuren van Spanje. En Spanje had geen vlaggen met een Scandinavisch kruis, wist collega A. En Scandinavië kon evenmin vlaggen hebben met Spaanse invloeden, concludeerden we er eensgezind achteraan.

En ik dacht (een paar maanden lang, want ik vergat het antwoord te zoeken): huh?

Gelukkig kwam er vanochtend, tijdens het ontbijt, ineens verheldering. Terwijl ik met mijn volle aandacht bij mijn bakje muesli met skyr was, gleden mijn ogen over het internet, op zoek naar licht vertier. Bij de vlag-animatiefiguurtjes van SATW (Scandinavia and the World – tip van de dag trouwens, als je op zoek bent naar random weetjes over Scandinavië) gebeurde het.

Logischer dan dit werd het niet.

Skåne.

De zuidelijkste provincie van Zweden. Veel van mijn collega’s zijn Zweeds, en reizen elke dag van Malmø naar Kopenhagen.

Dus.

Hierbij presenteer ik u: het tragische verhaal van het arme, door loyaliteitsconflicten emotioneel verscheurde bastaardkind Skåne. Tijdens een groot deel van de geschiedenis hoorde dit zuidelijke stukje Zweden bij Denemarken, maar na een stuk of 15 oorlogen over en weer is het uiteindelijk in 1658 toch onder de vleugels van moeder Zweden geschaard. Onder groot protest van de lokale bevolking, trouwens. De Denen doen daarom nog steeds alsof Skåne bij Denemarken hoort.

Who’s your daddy?

[su_frame align=”center”][/su_frame]

 

* De oplettende kijker ziet trouwens dat er in het vlaggenrijtje op mijn werk nóg een vage vlag met Scandinavisch patroon staat. Dat is de onofficiële vlag van het Zweedse eiland Öland, legde een trotse, van Öland afkomstige collega me net uit.

Je vindt hier trouwens een overzicht van alle officiële en onofficiële Scandinavische kruisvlaggen. Allemaal ontstaan vanuit hetzelfde (Deense) origineel: de Dannebro. Dit doet de Deen natuurlijk glimmen van trots.

 

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.