doorfietsen queen louises brug

Gezonder leefklimaat = minder autokilometers = meer fietskilometers. Zo simpel is het. Dus waar auto’s voorheen recht hadden op een snelweg, geef je dat privilege nu aan de fietsers. Toch?

Van 1 naar 30 snelwegen
Ja, zo zien ze het, hier. Gisteren kondigde Kopenhagen aan dat de 20 omliggende gemeenten gaan samenwerken om het netwerk van Cykelsuperstier (fietssnelwegen) uit te breiden. De eerste snelweg opende al in 2012. Dat was een stuk tussen Kopenhagen en Albertslund, 16 kilometer verderop. Nu komen er 28 routes van in totaal 500 kilometer bij, verspreid over al die verschillende gemeenten, met hun eigen signaturen en ego’s. Copenhagenize werkt samen met het Nederlandse bedrijf Mobycon om oplossingen uit te werken die elegant in te passen zijn in al die verschillende gemeenten.

Snelweg?
Wie nu denkt dat een fietssnelweg werkt als een echte snelweg, met opritten, afritten en viaducten, zodat je écht ongestoord door kunt rijden (zoals in het utopische idee voor SkyCycle, in Londen) heeft het mis. Het is in feite een combinatie van technieken, op 1 route geconcentreerd: de groene golf, de conversation lanes en het teenvriendelijke voetenbankje voor fietsers waar ik het al eerder over had. Ook in fietsreparatiestations wordt voorzien. Hartstikke handig, maar of het de naam snelweg mag dragen?

De Nederlandse tegenhanger van Copenhagenize, Amsterdamize, is in de comments van een artikel op Mashable dan ook ‘not impressed’ met al dat tromgeroffel over, tja, een paar lullige ingrepen.

The Netherlands has been constructing bicycle highways for years, the tally is now at about a dozen fully functional ones of the highest quality and by next year a total of 16 will be finished. We consider the Copenhagen version ‘ok’, but nothing more. Ordinary, nationwide Dutch bike infrastructure has higher standards than that, let alone the highways that connect towns, cities and suburbs. (PS: the Netherlands as a whole has a higher modal bike share than the city of Copenhagen).

Kopenhagen en Amsterdam houden elkaar -op meerdere fronten- in ieder geval goed bij de les. Zo zie ik het graag.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.