Vroeger werd ik erom gepest. Mijn achternaam. De kinderen bij mij op school vonden het maar gek: Boessenkool, en maakten er Bloemkool, Boerenkool en allerlei ander lelijks van.

Toen kwam ik in Groningen, Den Haag en Amsterdam. Daar was het al niet veel beter. Hoewel de mensen inmiddels volwassen gedrag vertoonden en me niet meer uitscholden, was mijn naam nog altijd een beetje exotisch. Ik was inmiddels ook wat volwassener geworden en liet me niet meer kennen, dus maakte er maar een grapje van, als mensen even met hun ogen knipperden als ik mijn achternaam noemde. “Als Boerenkool, maar dan met dubbel S”, zei ik dan. Werkte prima.

Maar nu in Denemarken werkt dat grapje dus niet meer. Als ik zeg: “Als in grønkål, maar dan met dubbel S”, nouja, je snapt de verwarring wel, he.

Ik moest dus aan het spellen. Letter voor letter, in het Deens. B-O-E-S-S-enzovoort. Dat is nogal een klus, als je nog steeds niet zo goed weet wat de nanoverschilletjes tussen de uitspraak van å, o, en ø in alle verschillende variaties ook alweer zijn.

Maar toen had ik agent Søren nog niet ontmoet. Die nam het allemaal veel lichter op dan ik. Hij moest op een zonnige maandagmiddag bijhouden wie er allemaal door zijn hek fietsten. Hij vroeg me naar mijn voornaam. Dat ging gemakkelijk. Maar toen kwam de onvermijdelijke achternaamvraag.

“Boessenkool”, zei ik. “B-O-E…”

Hij wuifde me weg.

En schreef, zonder met zijn ogen te knipperen, mijn achternaam op.

Tijdens het wegfietsen kon ik nog net zien wat hij ervan gemaakt had.

Boisngaard.

Ik teken ervoor.