Scandinavisch haar

Ik ben te langzaam voor de Kopenhaagse modescene. Net als ik vol trots meld dat naveltruitjes er écht aan zitten te komen, blijken de allerhipsten der aarde allang weer op weg te zijn naar de nieuwste tuinbroekenrage.

Dat is op zich niet erg, natuurlijk. Modeblogs zijn er al genoeg. Maar wat ik wél interessant vind, zijn de trends die niet meer ‘in de lucht’ hangen, maar al ‘geland’ zijn. En hoe die trends heel subtiel van stad tot stad verschillen. Want: aan de oppervlakte lijken postmoderne dertigers in alle wereldsteden wellicht hetzelfde, maar als je goed kijkt, kun je precies zien of je met een Kopenhaagse of een Berlijnse hipster van doen hebt. Zie bijvoorbeeld de heuptas-dwars-over-de-rug: hier inmiddels volledig geaccepteerd; elders nog een niche.

Maar naast de heuptas, het zwart, de sportschoenen en de sportfietsjes is het vooral het haar dat zich uitermate Kopenhaags gedraagt, hier. Dat van de meisjes (in een hoge, warrige knot, of anders zonder laagjes of poespas en gewoon steil naar beneden), maar vooral dat van de jongens.

Onder kort, boven lang

De lokale mannendracht is hier: onderop kort, bovenop lang. Hoe groter het contrast tussen bovenop en onderop, hoe beter. In zijn meest extreme vorm verschijnt hij zelfs als good old gabberstaart. Maar een platgedrukte hanenkam mag ook. Of, zoals de meeste office boys hebben, met een nonchalant omhoog gestylde bovenkant en een korte zijkant.

Bijzonder toch? Dat deze specifieke haardracht zich volledig en al concentreert in deze mini-gemeenschap Denemarken. Een paar honderd kilometer zuidwest, in Nederland, word je met dezelfde coupe voor gek versleten, want daar behoor je je haar nonchalant en semi-kakkineus tot half over de oren te dragen. En een paar honderd kilometer noordelijker draagt de man zijn haar volledig omhooggefohnd, met slechts een klein beetje lengteverschil tussen bovenop en onder.

Zie hier hoe subtiel maar toch essentieel het verschil werd waargenomen door Copenhagenblonde.

Links Kopenhagen, rechts Stockholm.

hair copenhagen stockholm

En voor de echte kapselfetisjesten is er dit hilarische Scandihaircutsblog, met heel veel bijdragen uit Kopenhagen. Van baarden, kortgeschoren, hoge knotten en hanekammen.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.