Slowfoodparadijs Bornholm

Iedere Deen heeft zo zijn favoriete eiland. Maar van de 400 is er één waar alle Denen collectief van watertanden. Omdat het ver weg is, ietwat exotisch, ze er grappig praten en de zon er altijd schijnt. En vooral omdat het een voedselparadijs is. Waar de tijd stilstaat, als het over eten gaat.

Het eiland is 30 bij 40 kilometer groot, en er wonen 41.000 permanente bewoners. De roots van drop-innovator Johan Bulow liggen er. Toprestaurant Kadeau heeft er een vestiging. Voor producten hiervandaan betaal je op de Kopenhaagse versmarkt de hoofdprijs. En: het bekende smørrebrødrecept ‘Sol over Gudhjem’ (een stukje roggebrood met gerookte haring en eidooier), dat zich laat vertalen als ‘de zon over het huis Gods’, komt ervandaan.

Dit gaat natuurlijk over Bornholm.

Voor wij er zelf een kijkje gingen nemen wijdde ook The Guardian een lovend artikel aan de eetcultuur op het eiland. Het water liep ons dus in de mond, terwijl we afgelopen vrijdag aan de reis begonnen. Het eiland ligt dichterbij Polen en Duitsland dan bij de rest van Denemarken, dus we moesten er zuid-Zweden en een flink stuk zee voor trotseren.

En toen waren we er. Het beloofde land. De natte vakantiedroom van iedere Deen.

We werden beloond met glooiend landschap. Onaangeroerde middeleeuwse dorpjes. Een kippenschijt-lotto. Kunst. Vlooienmarkten. Huizen die niet op slot hoeven (fietsen evenmin). Allemaal  zeer smakelijk.

Maar wat vooral de moeite waard was, natuurlijk, waren de ijsjes, de biertjes, het fruit, de vis, de kruiden, de worst, de kaas. En de tijd die men ervoor nam.

De gebraden hanen vliegen je in de mond.

aardappels te koop
Waarom zou je nieuwe aardappelen in de supermarkt kopen…
verse dille
… als je ze buiten met verse dille kunt krijgen?
Kruidentuinfiets
Kruidentuin op de fiets. Waarom eigenlijk niet, he?
eigen product eerst
Eigen eieren, eigen worst, eigen laurier, eigen knoflook. Eigen product eerst.
verse blauwe bessen
Verse blauwe bessen. Betalen doe je in het bakje ernaast.
brood bornholm
Brood koop je niet zomaar. Brood proef je eerst. En dan ga je er een persoonlijke verbintenis mee aan. Hetzelfde geldt voor jam, ijs, kaas, en alle andere producten die je koopt. Boodschappen doen terwijl je haast hebt, is dus niet aan te raden.
eigen visrokerij
Iedereen heeft een eigen visrokerij achter het huis. Of, nouja, ieder tweede huishouden dan, op zijn minst.
Lokale groenten
Lokale groenten, volkorenpasta en Svanekebier.
bornholm mosteri
Liefhebbers van vruchtensap kopen echte Bornholmse mosteri (neeeee, geen appelsientje!)
svaneke ijs
IJs waar iedereen met graagte eindeloos voor in de rij staat (onder andere omdat iedereen alles mag, nee, moet proeven). Met bier, drop, of lokale bessen als ingrediënten.
flødebol met ijs
Voor  wie danablu-ijs met bosbessen niet spannend genoeg is: een flødebol met ijs erin.
deense vlag
“Waarom is de Deense vlag eigenlijk niet geel/groen/blauw?” vroegen we ons, al mijmerend, af.
regionele eetcultuur
De regionale eetcultuur bestaat dus vooral uit, tja, regionaal en seizoen. Alles is fairtrade en bijna alles is øko.
gudhjem is god's huis
Mocht je je nog afvragen waarom alles hier zoveel beter is: omdat alles uit God’s huis komt, natuurlijk. Gudhjem betekent God’s huis.

 

En verder…

 

Misschien vind je dit ook leuk

2 thoughts on “Slowfoodparadijs Bornholm

  1. Mmmmmm hier in Montenegro kun je ook veel moois en lekkers halen, maar volgend jaar wil ik naar hier! Kunnen jullie daar niet brulloppen?!?! 😉

    1. Ja, ik ben voor! Ik vroeg het net echter aan de medebeslisser en die zei: “is dat financieel niet wat onvriendelijk jegens de meeste, eehhh, alle gasten?” Goed punt wel, op zich.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.