Zin om je kerst op te luisteren met een Deense sound? Het Deense muziekblog Gaffa.dk zette de populairste Deense kersthits in de afgelopen 10 jaar voor je op een rijtje. En ik geef er graag commentaar bij.

1. Deense rap.

Zoals alleen Denen op zijn Deens kunnen rappen. Blijkbaar een groot genre, in het Deens taalgebied. Behoeft meer onderzoek mijnerzijds, dus meer valt er nu even niet over te zeggen. Door MC Einar, 1988.

2. Mierzoet ik vind je lief-lief-lief deuntje.

“Let Love Be Love”. Tja. Het blijft Denemarken. Door Juice & S.O.A.P & Christina, 1999.

3. Plaatselijk vallende sneeuw in de eighties.

De clip zelf is natuurlijk hilarisch, met die plaatselijke sneeuw. En dat leren jack, en die zonnebril. Bovendien vind ik de gelijkenis met Syb van der Ploeg van De Kast ook buitengewoon treffend. “Når Sneen Falder”, door Thomas Helmig en Søs Fenger, 1988.

4. Deense satire.

Drengene fra Angora (‘de jongens van Angora) is Deense televisiecult uit 2004. Een aantal studievrienden, komieken en muzikanten met ieder hun eigen persoonlijkheidsstoornis, en je hebt het recept voor de serie. “Jul I Angora” is een van hun muzikale pareltjes. Drengene Fra Angora, 2004.

5. Seventies rock&roll

Voordat je nu denkt: rock&roll met kerst? HUH? Nee, deze mannen mixen het geheel met een beetje reggae en heel veel historie (en ja, ze waren ooit heel populair in Amsterdam). Ze hebben 1 kerstliedje in hun repertoire: “Julesang” (kerstlied), door Gnags, 1982.

6. Happy-go-lucky kerstdeuntje

Dit lied vertolkt in vier woorden wat eigenlijk alle Denen het hele jaar denken en vanaf november weer hardop durven zeggen. “Finally It’s Christmas Again”. Door Christina Undhjem.

7. Nog een eighties-klassieker.

Shu-bi-dua is er ook zo een. Bestaan al dertig jaar (houden nu even een pauze van onbepaalde duur), maar bepalen een groot deel van de Deense muziektraditie. Beetje folk- schlager-achtig, met vele klassiekers die je met regelmaat hoort in het cafe. “Den Himmelblå”, door Shu-bi-dua, 1980.

8. Sinterklaasjournaal. Maar dan anders.

Denk Sinterklaasjournaal meets Adventskalender. In Denemarken betekent Advent ieder jaar een nieuwe serie op de nationale televisie, speciaal voor alle 24 dagen die je aftelt naar kerst. “Jesus & Josefine” was de titel van de Julekalender van de Deense televisie in 2003. Gezongen door Julie & Martin Brygmann, 2003.

 

9. Ik heb even geen commentaar.

“Lille Messias” door Anne Linnet, 1990.

 

10. Beatleskerst.

Weer een grote rockband uit de jaren ’70. Deze keer geen folk, maar een beetje Bob Dylan-achtig. Ook wel de Beatles van Denemarken genoemd. Later ging oprichter Kim Larsen solo, en zijn album Midt om Natten werd het bestverkochte album ooit. “Endelig Jul Igen”, door Gasolin’, 1977.

 

Mijn eigen favorieten…

Ondertussen vind je hier ook Gaffa’s Indie X-mas Alternative Christmas songs (Spotfity playlist). En het lied dat mijn julefrokost vorige week opluisterde, on repeat: It’s hard to be a nissemand, van The Julekalender. Een onnozele mix van Engels en Deens bezingt het zware leven van een nissemand (een kerstmanhulpje, een soort zwarte piet). Voor wie een beetje Deens verstaat of op zoek is naar een vrolijk stukje oorwurmmuziek voor de komende dagen. Glædelig jul!

 

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.