Wereldnieuws? Het is kerst, hoor!

De laatste weken lezen de Deense kranten een beetje als Allerhande goes Margriet. En nee, dan heb ik het niet over de culinaire bijlagen van een populistisch dagblad. De websites en weekendedities van alle kwaliteitskranten hier, progressief of conservatief, staan al vanaf november bol met kersttips en -tricks. Kerst is namelijk van levensbelang.

  • “10 tips van een familietherapeut om de kerstvrede te bewaren” – een groot probleem. Men wil zó graag de hygge bewaren, dat men elkaar van pure wanhoop ook weleens de hersens inslaat. De tip dit jaar: vermijd het afdwingen van hygge – als iemand even zin heeft om iets anders te doen, laat hem dan. Ok. Bedankt.
  • “7 redenen waarom kerst gezond is” – een tipje van de sluier: het gaat echt niet om volvreten en -drinken, maar om lange wandelingen buiten, het opzijleggen van de mobiele telefoon en genieten van een welverdiende pauze. En nu dus niet de hele dag op je luie bips zitten, hé.
  • “Ik vier ook een zesde kerstdag” – aldus Søren Pape Poulsen van Konservativ Folkeparti, een kleine conservatief-liberale partij. Hij is niet de enige die schaamteloos ondervraagd wordt over zijn kerstgevoelens. Een Europarlementariër, een muzikant: iedereen mag zijn kerstgevoel delen. Op de homepage van Politiken, de grote progressief-liberale krant van Denemarken.
  • “Ongeluk tijdens kerstdiner is arbeidsongeval” – mocht je tijdens het kerstdiner van je werk met je dronken hoofd tegen de spiegel aanlopen of je been breken op de dansvloer, dan is het een arbeidsongeval. En ben je dus verzekerd. En de baas aansprakelijk. Handig toch (lees hier over de vrij hoge waarschijnlijkheid van zo’n type ongeval)?
  • “Maak zelf een gemakkelijke adventskrans” – je huis hoeft echt niet vol te hangen met nisse (kerstmanhulpjes) of engelen om kersthygge te maken. Het zelf knutselen van deze adventskrans is al genoeg (gebruik echter wel precies de juiste kleuren, materiaal en compositie – anders is het niet hygge).
  • “Amerikaanse moeder schaft kerstkado’s af want kinderen zijn te ondankbaar” – een inspirerend voorbeeld voor veel bezorgde Deense ouders die genoeg hebben van de vanzelfsprekendheid waarmee hun kinderen iPads, fietsen, designertassen en andere uitbundigheid onder de kerstboom verwachten. Want nee, het gemiddelde kind hier neemt geen genoegen met een boek. Of een chocoladeletter.
  • “Zo pak je je kado’s elegant in” – al die iPads, fietsen en designertassen moeten natuurlijk zeer presentabel onder de kerstboom komen te liggen. Het oog wil ook wat.
  • “Ieder kind heeft recht op een kerstkado” – Tobie is de heldin van arme gezinnen. Ze zorgt ervoor dat kinderen in minderbedeelde families tóch een kado krijgen, door haar netwerk in te schakelen. Dat is natuurlijk heel nobel. Want kinderen zonder kerstkado zijn heel zielig.
  • “Zo voorkom je dat je dik wordt met de kerstdagen” – deze mevrouw heeft het licht gezien, want: beperk je bij het eten van snoep, koek en andere ongezonde dingen en zorg dat je voldoende beweegt in de decembermaand.
  • “Adventskalender, Dag 16: de meester van de muzikale melancholie” – Ik was vergeten dat ze bestonden: adventskalenders. Je kunt ze overal voor maken: snoep, muziek, spreuken, kortingen. Zolang je maar iedere dag met een nieuw kadootje komt. Vierentwintig dagen lang. Of een veelvoud daarvan natuurlijk.

Enzovoort. Enzovoort. Enzovoort. Weinig over de religieuze en culturele oorsprong van het kerstfeest; wel veel julehygge, kado’s en eten en drinken.

Ondertussen was er een gijzeling in Sydney. Werd een school in Pakistan met de grond gelijkgemaakt. Deed Denemarken een claim op de noordpool. En oja, werd de transformatie van zwarte piet naar roetpiet ingezet, in Nederland. Maar dat is natuurlijk flauw, want daar schreven Deense kranten heus wel over.

Maar kerst? Dat blijft toch het aller-allerbelangrijkst. De rest van de wereld, dat komt in januari wel weer (terwijl ze hier weer beginnen met aftellen naar de volgende kerst).

 

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.