Verliefd op een brug

Ik dacht altijd dat het alleen civiel ingenieurs overkwam (en mij). Maar dat is niet zo. Gelukkig. Want heel Kopenhagen is in de ban van Cykelslangen. De ‘fietsslang’, een oranje fietsbrug die vorige maand eindelijk geopend werd. Niet alleen Kopenhagen, ook internationale media zijn er wild van.

En het moet gezegd: het is echt een mooie brug. Niet alleen in vorm, maar ook in functie. Hij slingert tussen de gebouwen door, over het water, en verbindt in al zijn elegantie hipsterwijk Vesterbro met mijn lievelings- en buitenbeentjewijk Amager, zonder dat je je fiets eindeloos trap-op-trap-af moet tillen (dat is hier niet ongebruikelijk, als je met je fiets gebruik wilt maken van een brug op een ander straatniveau – don’t ask).

Vooral de kleur spreekt me erg aan: oranje.

En het feit dat hij alleen voor fietsers is, maakt hem bovendien sympathiek.

Zoals mijn zeer aanbevelenswaardige collegablogger Sandra Høj zei:

It makes you want to scream: what took you so long? And then you want to hug it and ride over it back and forth and back and forth like a lovestruck fool. Trust me. 

Wij deden het ook. Lyrisch heen en weer fietsen. Uit enthousiasme, en omdat het kon (stiekem, al voor de brug officieel geopend was).

Maar mijn Amsterdam- en ingenieurshart doet ook een beetje pijn. Want hadden wij in Amsterdam jaren geleden niet ook een fan-tas-tische fietsersbrug opgeleverd? Mag die ook eens in het nieuws? In The Guardian, bijvoorbeeld?

Enfin, omdat mijn hart voor beide steden even hard klopt: fiets met ons, lovestruck fools, mee over Cykelslangen.

 

Misschien vind je dit ook leuk

2 thoughts on “Verliefd op een brug

  1. Als ze het brugdek met een lichte bolling hadden uitgevoerd zou er geen water in het midden blijven staan… Verder heel mooi!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.