danish happiness carlsberg

Waarom die Deense arrogantie zo charmant is

Wie weleens in een boekwinkel komt, kan er niet omheen: hygge is de wereld aan het veroveren. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, waar de miljoenen tegenstemmers van Brexit waarschijnlijk verlangen naar noordeuropese eenvoud, staan de ‘how to hygge the danish way’ boeken skyhigh in de bestsellerlijsten.

De Denen doen gespeeld nonchalant over al die aandacht. Want hoewel ze het allemaal met zelfspot aan de man brengen, moeten ze toegeven: dit land is gewoon het beste land ter wereld. En eindelijk begint de rest van de wereld dat ook in te zien.

Welnu. Ik heb in mijn drafts al maandenlang een blogpost staan met mijn mening over al die hyggeboeken (werktitel: wat je moet weten voor je al die hyggeboeken gaat lezen), maar omdat ik ze nog geen van allen heb kunnen lezen, houd ik mijn mening nog even voor me.

Wat wél leuk is om alvast te delen, is de nieuwste telg in de Britse denemarkenhype. Mads Mikkelsen, cool dude en acteur in meesterlijke films als Jagten (the Hunt) en A Royal Affair, liet zich lenen voor een staaltje onvervalste Deense smugness. Want uiteindelijk is dat woord waar het allemaal om draait, als je de Deense levenskunst probeert te verklaren. Smug staat in het woordenboek omschreven als highly self-satisfied. En dat dan niet op de Amerikaanse humorloze manier, maar onderkoeld en, tja, gewoon Deens. Kijk en oordeel zelf hoe een saai en inspiratieloos biertje als Carlsberg ineens catchy wordt.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.