Iedere stad claimt het: dat het er in het voorjaar / de zomer mooier is dan waar ook ter wereld. Ook in Kopenhagen is dat natuurlijk waar. Net als in in Amsterdam natuurlijk, en in Den Haag, en in Groningen, en in alle andere plaatsen waar ik daarvoor woonde. Zon en bloemetjes maken alles mooi en leuk en lief.

Maar met Kopenhagen is er toch iets aan de hand.

Dat komt door het licht.

Vanaf deze maand zitten wij hier in het noorden namelijk aan de goede kant van het licht. Gisteravond fietsten we om half 10 uur naar huis, en de zon scheen nog.

Maar dan is er nog iets, dat het stadsleven hier lichter maakt, in de zomer.

Het water.

Water brengt ruimte en schittering in de stad. Of het nu grachten zijn, of een meer, een rivier, of de zee. Kopenhagen heeft het allevier. Bam! Dat verklaart de magie van het licht hier in de zomer. Een late picknick op het strand, een duik in het havenzwembad of een biertje op de kade bij ‘gracht’ Nyhavn. Alles baadt in een zee van lichtreflectie.

haven islands brygge

In Kopenhagen loopt, net als in Amsterdam, een enorme strook water midden door de stad. Maar waar in Amsterdam het IJ nog steeds wat staat te verpieteren, aan de achterkant van het centraal station, wordt hier ‘de Haven’, zoals het heet, intensief gebruikt (en zijn er fatsoenlijke bruggen). Dit is het uitzicht vanaf mijn werkplek in het centrum, met aan de overkant het havenzwembad en terrasjes.

uitzicht christianshavn

Uitzicht vanaf Christianshavn, dat gemodelleerd is naar Amsterdam. Zie bijvoorbeeld de gracht tussen de huizenblokken. Daarboven dwarrelt de haven de stad in, vanaf de zee. Linksbovenin ligt de kleine zeemeermin ergens te liggen. Ertegenover, aan de andere kant van het water, in het grijze betonblok rechtsbovenin, vond Eurovisie plaats. De on-affe brug, in het midden bij de bouwkranen, is al een jaar on-af, omdat het bouwbedrijf failliet ging. Het is nog maar de vraag of hij ooit afkomt.

havenbus

Openbaar vervoer over het water. De havenbus brengt je van A naar B, als je over moet steken.

zomer haven

Zomer! Een zonnedansje op het terras aan de haven.

scandinavische huisjes water

Scandinavische huisjes aan het water.

nyhavn

Nyhavn, het bekendste stukje Kopenhagen aan het water. Historische scheepjes hebben hier een bijzondere ligvergunning. Gewoon, omdat het zo mooi staat. Toeristen zitten op de terrassen aan de dure kant, locals zitten aan de overkant met een biertje van de kiosk op de hoek.

dronning louises bro

Dronning Louises bro, tussen ‘de meren’, is waar je fashion kunt spotten, op een zonnige dag.

kunst haven kopenhagen

Oranje kunst in de haven. Om op te spelen, te zitten of naar te kijken.

refshalø scheepswerf

Refshalø is een oude scheepswerf. Nu zitten er allerlei bedrijven, van creatief tot uiterst innovatief. Eurovisie vond er plaats, en oja, er zijn cafeetjes aan het water, natuurlijk. Komt het je bekend voor, Amsterdammers?

strandstoelen

Strandstoelen aan de haven.

utizicht op stad

Met de waterpijp op het terras van Halvanden, Refshaløen. Met uitzicht op de stad (Marmorkerk, Amalienborg en de kleine zeemeermin in de verte).

strand onderweg naar huis

Onderweg naar huis even langs het strand. Gewoon omdat het kan. Check vooral de 20 windmolens.

late picknick

Het was een mooie dinsdagavond. We kwamen om 7u uur thuis van ons werk, en dachten: we nemen ons smørrebrødje en drankje mee naar het strand. We waren niet de enigen, maar toch voelt het alsof je het hele strand voor jezelf hebt. Op de pier staan zwemmers in de rij om een duik te nemen.

Op de eerste voorjaarsdag, 6 graden celsius, viert men al feest in het zeezwembad

Op de eerste voorjaarsdag, 6 graden celsius, viert men al feest in het zeezwembad