deense trots

Pilou’s Deense propagandamachine

Ik woon hier nu -op een week na- een half jaar. En pas tijdens de Deense propagandashow tijdens Eurovisie viel me op wat het grote, essentiële verschil is tussen het verder zo vergelijkbare Denemarken en Nederland.

Nederlanders bestuderen graag andermans gras.

Denen bewonderen vooral hun eigen gras.

Nederlanders kijken bij voorkeur over de heg, naar de vele tinten groen in het gras van de buren. Niet omdat ze zelf geen fatsoenlijk aangeharkt gazonnetje hebben, maar gewoon omdat ze het leuk vinden om vérder te kijken. Het eigen gazon (vul in: voetbalteam/eten/ambitieniveau/autoindustrie), dat kennen ze nu wel. Niks bijzonders aan. Aan het gazon van een ander, daarentegen, valt avontuur te beleven. Je kunt ervan dromen om je er te vestigen, je kunt het bijknippen, je kunt die ander helpen het harder te laten groeien, of er zelfs een handeltje in starten. Kortom, allerlei mogelijkheden die véél interessanter lijken dan wegdromen bij het eigen groen.

Een Deen, daarentegen, die bezoekt wel andere gazonnetjes, en kan het ook wel waarderen, maar hij weet zeker: het eigen gazon is altijd beter. Groener, aardiger, grappiger, smaakvoller (en je kunt er tenminste een Deense vlag op zetten).

De Deen gelóóft echt dat hij in het allerbeste land ter wereld woont. De Nederlander zal je nooit betrappen op die uitspraak. Tenzij hij na jaren in den vreemde weer terugkomt en schoorvoetend moet toegeven dat ‘het hier zo slecht nog niet is’.

Niet dat de Deen de hele dag jubelend over zijn eigen gazon ronddanst. Nee, houd op, stel je voor dat anderen het horen en er ook op willen komen wonen. Daar is helemaal geen plek voor. Maargoed, als je er dan echt om vraagt, dan willen ze je best laten zien hoe geweldig ze zijn. Met een vleugje Deense zelfspot.

Nu komt het moment waarop ik dacht: wow, die Denen, die zijn onnavolgbaar in hun blinde maar ironische zelfverheerlijking. Hipsters hypen, poep wegpoetsen en de zeemeermin opblazen tot wereldformaat: niets was de knuffelbare überdeen en presentator van Eurovisie Pilou Asbæk teveel in zijn Wonderful Copenhagen-filmpje.

Zou een Nederlander ook op deze manier door Amsterdam kunnen of mogen zwieren? Ik denk het niet.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.