havnebadet

Zeezwembad in Kopenhagen

In haar aflevering over Denemarken van de serie ‘Licht op het Noorden’ gaat Stine Jensen uitgebreid in op de zeetraditie van de Vikingen / Denen. De heroïsche relatie met het zee-element moet weer hersteld worden, vinden veel Deense instanties.

Nou, in Kastrup weten ze er wel raad mee.

Wij wonen 10 minuten van de Øresund (de zee tussen Denemarken en Zweden) en daar is de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in zee-trots. Jachthavens, een groot aquarium, en een stadsstrand met bijbehorende voorzieningen.

Eén ervan is dit zeezwembad, ontworpen door een Zweedse architect, die daarmee bijna de status van Deens starchitect kreeg – maar nét niet helemaal natuurlijk. 

This slideshow requires JavaScript.

Het zwembad is voor iedereen vrij toegankelijk, dus lekker sociaal-democratisch (we hebben immers allemaal overal evenveel recht op) en inclusief duikplanken, een groot windscherm en een raampje met uitzicht op Zweden. Vanuit de douche, want die gekke Zweden moeten ons niet teveel afleiden terwijl we doen wat écht belangrijk is (de zeeheld uithangen). 

Mocht je nu denken: leuk, maar wie taalt er met de Scandinavische winter in aantocht naar zeezwemmen? Goed punt. Toch zitten ze hier niet bijzonder in hun maag met winterse kou. Vorig winter, terwijl dit stuk zee bedekt lag met een laag ijs, zag ik een Viking poedelnaakt in een gat in het ijs springen, er weer uitklimmen en zich daarna uiterst kalm afdrogen en weer aankleden. Met uitzicht op Zweden. 

Het is trouwens erg hip, dat aanleggen van natuurzwembaden. In de stadswateren van Kopenhagen vind je er ook een paar, en Advin was een paar jaar geleden betrokken bij de aanleg van een zwembad in het Veluwemeer

Misschien vind je dit ook leuk

3 thoughts on “Zeezwembad in Kopenhagen

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.