19 dagen aan de lunchtafel

Het is de laatste weken wat rustiger op klein Deens geluk. Dat komt doordat ik -op het moment- vooral hier blog. Onder andere over Deens geluk. Volgen dus, want tot aan het staatsbezoek volgende week komen er nog een paar leuke posts online. Maar: vóór ik deeltijd ambassadeblogger werd, had ik ook een baan. Wat ik daar deed, is op zich niet zo interessant, maar wat ik daar at, dan weer wel!

Ergens heb ik het gevoel (ik weet het, van gevoel kan je niet leven) dat het in Denemarken niet zo’n punt is wanneer je van bovenaf gestimuleerd wordt gezond te eten (note to self: uitzoeken of dat echt zo is). Misschien heeft vadertje staat een grote vinger in de pap met allerhande ge- en verboden of belastingregeltjes. Of misschien vinden werkgevers zelf ook dat een gezonde werknemer toch iets belangrijker is dan keuzevrijheid tot in de hagelslaghemel. Ik heb in ieder geval nog geen getuige mogen zijn van een verongelijkte ik-bepaal-zelf-wel-hoeveel-hagelslag-ik-eet-toon.

Engelijk komt het hierop neer. Snoep en chocolade eten en heel veel bier drinken doet men gewoon lekker in de vrije tijd.

Kaassoufflé, iemand?

De bedrijfskantines op de werkplekken die ik in Nederland had, boden altijd hagelslag en kroketjes aan. Of op zijn minst een kaassoufflé. Hier in Denemarken krijg je bij de meeste grotere bedrijven met een eigen kantine ‘s middags een warme maaltijd, waar de schijf van vijf vanafdruipt. Frituur heb ik hier nog nooit breed uitgestald zien staan, en al zeker niet dagelijks. Chocolade lag bij mijn eerste baan hier in Denemarken ver weg verstopt en je moest er extra voor betalen. Wat wél prominent vooraan stond, is de saladebar. Daarnaast het kaasplankje. En altijd vlees en brood natuurlijk. Iedere vrijdag was er cake of taart. Om ons zoet te houden. Daar keken we dan ook altijd erg naar uit.

Enfin. Het is lunchtijd. Eet smakelijk!

 

IMG_6117
Woensdag visdag. Soms was het op donderdag.
IMG_6365
Vrijdag bosbessenmetcremefraichecrumbledag. Deze was echt heel, heel lekker.
IMG_6362
Dat roggebrood met haring in kerriesaus. Goddelijk hoor.
IMG_6348
Boerenkoolsalade is hip, hier.
IMG_6328
Kwisvraagje: hoeveel dagen in de week at ik géén wortels?
IMG_6326
Ja, ik heette CAB!
IMG_6324
Dat goedje rechtsbovenin was bloemkoolcouscous.
IMG_6319
Het roggebroodsnackje was altijd mijn vieruurtussendoortje.
IMG_6226
Stegt flæsk (een soort varkenssteak) bovenop. Het nationale gerecht van Denemarken, volgens de verkiezing eind vorig jaar.
IMG_6222
Hoi zie ik al groen?
IMG_6221
Er waren dus ook dagen dat ik mijn vieruurtussendoortje vierde met een heel eigen, privekaasplankje achter mijn computer.
IMG_6192
Vrijdag kanelsnegldag! Oja, en pulled pork, het hotste varkensvleesgerecht in town (naast alle 8392 traditionele varkensvleesgerechten).
IMG_6191
De kok had een Italiaanse week. Lasagne was het enige dat ik ervan begreep.
IMG_6183
Pasta met noodles. Wat maakt het uit (en trouwens, Duitsers noemen pasta noodles – is toch allemaal hetzelfde?)
IMG_6182
Svinekæber! Ja! Alleen al omdat het zo’n bijzonder gerecht is, word ik er blij van. Gestoofde varkenswangetjes dus.
IMG_6176
Nog iets Italiaans. Brood met iets tomaterigs.
IMG_6154
Ohja, en de gnocchi, natuurlijk. Die telden ook nog mee in de Italiaanse week.
IMG_6152
Zoek de bietjes tussen de wortels.
IMG_6149
Soep. Ik houd van soep. Vooral van deze: wortelgemberkokossoep. Mmm.

 

 

Misschien vind je dit ook leuk

3 thoughts on “19 dagen aan de lunchtafel

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.