smaken pepernoot

Mensen vragen me vaak of ik vind dat er veel veranderd is in Nederland, in de afgelopen 8 jaar. Een echt intelligent antwoord kan ik helaas niet geven op die vraag, want mijn route was Amsterdam > Kopenhagen > Dalfsen en mijn Dalfser bubbel lijkt meer op Kopenhagen dan op Amsterdam, heb ik soms het idee. Ik kan het dus allemaal niet zo scherp vergelijken.

Maar er is wel 1 heel belangrijk ding waarin Nederland de afgelopen jaren een kwantumsprong vooruit heeft gemaakt.

De pepernoot.

Ik kan me niet herinneren hoe het pepernotenaanbod er in 2013 uitzag. Ik was er misschien ook niet zo in geinteresseerd. Ik denk dat voor mij Sinterklaas vooral bestond uit het volgen van de beginnende discussie over Blackface, verbazing over het gebrek aan tolerantie in ons land, en het uitleggen van het concept van het sinterklaasgedicht aan de meneer (‘ja het moet rijmen en wel lief zijn maar ook een beetje plagen’). Kinderen hadden we niet, en de decembermaand vond ik vooral koud.

Hoe anders is dat in 2022.

In mijn Deense bestaan de afgelopen jaren deed de ‘pebernød‘ ieder jaar zijn intrede als onderdeel van het arsenaal aan kerstsnacks (ja, sinterklaas bestaat er niet dus je moet wat). Het ligt er in de schappen naast kerstchocolade, kerstspekjes, en zo nog wat meer van die dingen die echt bij kerst horen. In de duurdere winkels kwam je dan nog økologiske pebernødder tegen, en heel soms zag je ze omhuld door een laagje chocolade, en dan kostten ze ook meteen 6 euro.

De luxe pepernoot wordt gebakken met boter van Thise zuivelboerderij en met heel veel kaneel en kardemomsmaak (ik maak hieruit op dat er niet perse kaneel of kardemom inzit, het is alleen de smaak).

Ik vond de pepernoot, of pebernød, een vrij kleurloos element in een verder heerlijk overdadige kerstmaand, vol met kerstmarkten, gløgg, kerstdiners en gezelligheid.

Fast forward naar 2022 is dat in mijn Dalfser bestaan radicaal anders. Het aanbod aan pepernoten in Nederland stemt me zeer, zeer opgewekt. Ik moet weliswaar alle voornoemde kersttaferelen missen, maar daar komt dan tenminste een heel arsenaal aan pepernotensmaken voor terug: caramel zeezoutpepernoten, appeltaartpepernoten, stroopwafelpepernoten, chocolate chip cookiepepernoten.

Op pepernotenvlak is het in ieder geval een goede deal, deze remigratie.

Misschien vind je dit ook leuk

One thought on “Pepernoot

  1. Heerlijk hè al die smaken. Ken je ook de truffelpepernoot al, en de cappuccinopepernoot? Allebei heerlijk (vind ik dan).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.