Sinds Youp van ‘t Hek biermerk Buckler naar het gereformeerde verdomhoekje bonjourde, is alcoholvrij bier in Nederland niet bepaald sexy. Vijfentwintig jaar en heel wat meer gezondheidsbewustzijn later zit de consumptie van maltbier wel in de lift, zo bleek vorig jaar uit het nationaal bieronderzoek, maar een alcoholvrij biertje dat ‘cool’ is? Ik had het nog niet gezien.

Denemarken heeft dat probleem -hopelijk- niet meer. Het land mag dan het meest gelukkig ter wereld zijn; het is ook het meest ongezonde land van Scandinavië. Dit is onder meer te wijten aan de hoge alcoholconsumptie. “Ha, daar ligt een mooie markt voor ons!”, dacht de Deense bier- en marketinggigant Carlsberg, en introduceerde vorige week Nordic: een nuchter, noords biertje met 0,5 procent alcohol. Daarmee kun je, volgens Carlsberg, eindelijk “een actieve, gezonde leefstijl combineren met kameraadschap en hygge”.

Klinkt fantastisch, toch?

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hnoFdDpuPOo]

De reclamespot propageert het geloof van alle Denen: dat alles in het leven leuker is mét een biertje. En met een Carlsberg Nordic is dat geen probleem (meer). De spot is geregisseerd door Christoffer Boe, de ‘nieuwe Lars von Trier’.

In naamgeving en ontwerp vind ik in ieder geval dat ze aardig op weg zijn. Voor zover ik kan beoordelen, heeft ook de Deense consument het vrij goed ontvangen. Nordic ziet er geenszins degelijk of bejaard uit, eerder stoer en toegankelijk. “De naam en het ontwerp onderstrepen nordic gewoontes, kwaliteit en stijl. Een moderne levensstijl met ruimte voor familie, werk, beweging en gezelligheid. Voor actieve mensen, die zich bewust zijn van hun alcoholgebruik.”

Nordic komt in twee smaakvarianten: Gylden Bryg en Blond. Met 0,5 procent is het geen alcoholvrij bier (die grens ligt hier op 0,1 procent), maar een biertje met weinig alcohol “dat nog steeds naar bier smaakt”.

En de smaak? De kenner bij mij in huis is ‘zeker niet ontevreden’. Dat belooft wat.