Natuurlijk. Albert Heijn is voor een Nederlander wat de bratwurst is voor een Duitser. We jagen bonusacties en voetbalplaatjes zoals mijn (Duitse) schoonmoeder haar zoon rapport uitbrengt over de beste bratwurst van de regio.

Toch wil ik hier graag een lans breken voor een ander soort supermarkt dan de nationale blauw-witte religie vol Liefde & Passie en Bonusaanbiedingen.

De Netto.

netto denemarken

Iedere keer weer een spartaans genoegen.

Oftewel: de nachtmerrie van elke naar Denemarken verhuisde niet-Deen.

De Netto is om meerdere redenen een verschrikking voor bonuskaart- en bratwurstliefhebbers:
– Ze doen er niet echt aan een vast assortiment
– Ze hebben er geen vaste indeling
– Ze doen er niet aan 3 in de rij, kassa erbij
– Ze hebben er geen moeite mee volledige productcategorieën over te slaan

De Netto is een kruising tussen de Lidl, de dumpstore en de Action, en dan in schreeuwerig geel-zwart. Budget. Gaat prat op kwaliteit en A-merken. Leeft min of meer van grote dumppartijen.

Dat betekent dus dat je er nooit vindt wat je zoekt. Dat je met een boodschappenbriefje in je zak altijd teleurgesteld naar de volgende supermarkt op zoek moet – gelukkig zijn we hier niet beperkt tot slechts twee smaken kruideniers. Dat je er de ene week iets kunt kopen dat er de week erop niet meer is. En de week daarop ook niet. En eigenlijk gewoon nooit meer (zo zijn wij al ruim een jaar op zoek naar de fenomenaal goede Scandinavian forest herbs die we hier ooit een keer kochten – vergeet het maar).

Maar er is 1 ding dat boodschappen doen bij Netto wél leuk maakt. En daarom vind ik dat iedereen verplicht, wekelijks een therapeutisch bezoekje aan Netto zou moeten brengen. Of, als je hier op bezoek bent, je eenmaal een excursie naar Netto zou moeten ondernemen.

Klein geluk in de schappen

Het is serendipity op z’n meest alledaags: ‘het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders’, aldus Wikipedia over serendipiteit. En is dat nu niet juist waar we allemaal juist wat méér van nodig hebben, in een wereld die we onder controle dachten te hebben maar waarvan het begrip ons aan alle kanten door de vingers glipt?

Zomaar een impressie van een rondje Netto, op een willekeurige dinsdagavond.

Laat de controle eens los. Gewoon, omdat het gezond is wat beter voorbereid te zijn op het onvoorbereidbare.