wortelsoep laundromat cafe

‘Kaffe og kage’: Liefde in de Laundromat

Zweden heeft er een eigen woord voor. ‘Fika’: gezellig koffiedrinken, met iets lekkers erbij. Maar omdat ze in Denemarken al zo verslingerd zijn aan hun eigen ‘hygge’ (onvertaalbaar woord voor gezellig), houden ze het hier bij een letterlijk ‘kaffe og kage’ (koffie en cake). Dat dat dan dus tegelijkertijd ook ‘hygge’ is, spreekt in Denemarken namelijk voor zich. Snap je?

Ik doe vaak mijn huiswerk in zo’n ‘kaffe og kage’-gelegenheid. Enerzijds omdat mijn talenschool 45 fietsminuten van huis is en ik later op de dag vaak nog andere afspraken heb (ik blíjf heen en weer fietsen), maar ook omdat koffiecafeetjes uitproberen een leuke manier is om de stad, haar inwoners en gebruiken te leren kennen.

Anders
Zo wandelde ik vandaag het Laundromat Cafe in het hippe wijkje Nørrebro binnen. Deze buurt is vergeven van de grappige koffiebarretjes, dus een ‘kaffe of kage’ is nooit ver weg (Blåbårsgade, Elmergade, desnoods Sankt Hans Torv of Jægersborggade). Maar Laundromat is anders. Je kunt er namelijk je was doen*. En het oogt als een lieflijke Amerikaanse diner waar ze toevallig goddelijke soep serveren.

Multitaskende Nørrebrohipsters 
Wat het café zo leuk en ook succesvol maakt, is de combinatie van elementen die op het eerste oog nogal willekeurig bij elkaar zijn geraapt. ‘We wanted to offer a place where you can multitask: do your laundry, read or exchange a book, eat good food and surf on the web’. En zo kwam er in 2004 op deze plek een wasserette met lekker eten. Een lokale hotspot met toeristen. Deens design met Amerikaanse ketchup op de tafels. En burgers, huisgemaakte soep en worteltaart op het menu. Al die combinaties worden geserveerd met een sausje van Deense lieflijkheid (het wifi-password is bijvoorbeeld ‘iloveyou’) en je hebt de formule achter Laundromat. Hun vestigingen elders in de stad bieden multitaskende ouders zelfs speelhoeken voor kinderen.

Mengelmoes
Het publiek is een mengelmoes van toeristen, studenten en low-profile, bijna onhippe locals die even met een vriend/collega afspreken voor een lunch. En ouders met kinderen, natuurlijk. Niet voor niets is hun motto ‘all you need is love’. Iedereen is welkom.  

Of de wasmachines gebruikt worden? Jazeker! Tijdens het eten van mijn soep hoorde ik 4x het piepje van de wasmachine die klaar was.

 

* In Denemarken is het niet ongebruikelijk om thuis geen wasmachine te hebben. Zoals wij in Nederland badhuizen hadden waar de hele buurt kwam badderen, had men hier washuizen. Oudere huizen hebben dus geen ruimte voor een wasmachine, en ook in nieuwere appartementencomplexen vind je in de kelder vaak gemeenschappelijke was- en droogruimten. Eén van de gevolgen van de sociaaldemocratische inborst van de Deense maatschappij. Sharing is caring, immers? 

 

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.