kerstbier

Kerst + bier = Kerstbier, natuurlijk!

Het is een beetje als je verbazen over de combinatie kaas + wijn in Frankrijk: kerstbier in Denemarken. Want: een land dat zó gepassioneerd is over de gezelligheidsfactor van kerst, en tegelijkertijd bier als eerste levensbehoefte ziet, dat moet wel iets kunnen verzinnen met de combinatie van de twee.

Nationale traditie
Aldus geschiedde. Al in de jaren ’50, gebrouwd door een kleinere brouwerij (Carlsminde). Het kerstbier was wat zoetig, donker en iets zwaarder dan een gewone lager. In de jaren ’90 wist de marketingmachine van Tuborg het fenomeen te verzilveren en inmiddels is het uitgegroeid tot een nationale traditie. Er is zelfs een dag volledig gewijd aan de introductie van het kerstbier (Julebryg): J-dag. Op deze dag, altijd de eerste vrijdag in november, staan alle kroegen om 20.59 klaar om het eerste kerstbiertje van het jaar te serveren. Inclusief alle Tuborg-merchandise zoals kerstmutsen, uiteraard.

Ieder z’n eigen 
En nu liggen de winkelschappen er vol mee. Niet verrassend, in een land waar men gemiddeld zo’n 90 liter bier per persoon per jaar consumeert (Duitsland: 115 liter, Nederland: 79 liter) en de microbrouwerijen als paddestoelen de grond uit schieten. Carlsberg/Tuborg, maar ook alle andere biermerken, van het grotere Harboe tot hipsterbrouwerij Mikkeller en de kleinere Nørrebro Bryghus en Amager Bryghus brengen hun eigen kerstbrouwsel op de markt.

Skål!

Misschien vind je dit ook leuk

3 thoughts on “Kerst + bier = Kerstbier, natuurlijk!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.