carnaval ylvis

Nordic carnavalskraker

Carnaval is hier, net als in delen van Nederland, van belang. Maar daar houdt de vergelijking zo ongeveer op. Waar in Zuid-Nederland het normale leven dagenlang stil ligt en men zich op straat aan elkaar vergrijptverwarmt, is het hier een feestje van één dag, vooral ter vermaak van kinderen. Ze gaan verkleed naar school en langs de deuren voor snoepgoed. Soms laten volwassenen zich verleiden tot een verkleedfeestje, bij iemand thuis. Men eet ‘fastelavnsboller’ en slaat een paar keer op een ton, om een zwarte kat te bevrijden die het kwaad weghoudt. Verder heet carnaval hier ‘fastelavn’ (vastenavond), wat de connectie met Pasen een stukje duidelijker maakt.

Het begrip carnavalskraker is hier evenmin bekend. Dat wil echter niet zeggen dat de Scandinaviërs geen onnozele liedjes kunnen maken. Persoonlijk zie ik de Noorse dansvloerhit ‘What does the fox say?’ van Ylvis bijvoorbeeld wel kans maken als carnavalshitje.

The Fox is een typische ‘anti-hit’: in korte tijd in elkaar geflanst, ter promotie van het avondprogramma van het Noorse komische duo Ylvis, in september 2013. In Nederland sloeg hij niet echt aan, maar in Scandinavië en de VS daarentegen… Binnen een maand had de video 100 miljoen views op Youtube. Daarmee is het een even grote ‘viral’ hit als het Koreaanse ‘Gangnam Style’.

Misschien is het carnavalsseizoen in Nederland een uitgelezen moment voor een Ylvis-opleving?

Misschien vind je dit ook leuk

One thought on “Nordic carnavalskraker

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.