voteman

Als Denemarken de wereldpers haalt, is dat óf omdat ze heel braaf hun land volbouwen met windmolens, óf omdat ze heel stout allerlei mensen beledigen.

In dit geval hebben ze weer eens laten zien over grofbesnaarde vikinghumor te beschikken, waar niet iedereen van gecharmeerd is. En halen daarmee overal de krantenkolommen als dat land met die ietwat ongewone humor.

Het Deense parlement vond namelijk dat er te weinig animo was voor de europese verkiezingen. Jonge mensen zijn véél te onverschillig, waar het Europa aangaat. Met al die desinteresse kunnen ze helemaal geen invloed uitoefenen op de hoeveelheid kaneel in hun kaneelbroodjes, om maar eens een zeer reëel dreigement uit de kast te halen.

Dus het parlement verzon een fictief karakter: Voteman. Al rondmeppend, vloekend en tierend dirigeert de seksbeluste oerman jonge mensen naar het stemhokje. Binnen een halve dag was de proteststorm zo onhoudbaar, dat het filmpje alweer offline gehaald was. Al dat dat geweld en seks: moest dat geciviliseerde Denen nu motiveren tot het naleven van grootse democratische idealen? Nee, zo vond één deel van de publieke opinie. Totaal ongepast en smakeloos. Het andere deel van de publieke opinie vond het wel grappig en typisch Deens. Moet kunnen, vonden ze: hard, maar we zijn wél lekker ruimdenkend.

Maargoed, al die commotie zorgt nu natuurlijk voor een nóg grotere internethit. Doel bereikt, dus.

En, nog belangrijker: tijdens het maken van het filmpje zijn geen hipsters gewond geraakt. Goed om te weten.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.