De Deen moet zich bewuster zijn van zijn eigen culinaire erfgoed, Niks hip gedoe met new nordic cuisine, maar ouderwetse steaks en aardappels. Bam!
Dat vond althans de Deense minister van landbouw en voeding, Dan Jørgensen. Om het belang van dit culinair cultuurerfgoed dichterbij de mensen te brengen, werd er een wedstrijd uitgeschreven. De race ging tussen drie verschillende versies gebraden varkensvlees, appel met varkensvlees, aardappel met bacon, haring en smørrebrød. Tussen varkensvlees en varkensvlees, dus ongeveer.
Stamppot of stamppot
Zie je het voor je? Minister Kamp, als verantwoordelijke minister voor Landbouw, die Nederlanders oproept op hun favoriete gerecht te stemmen? Met keuze tussen hutspot, stamppot boerenkool, stamppot andijvie of een broodje bal? Met als uitschieter zoute haring met ui?
Enfin, de stemmen zijn vandaag geteld. Niet geheel verrassend is de keuze van de Denen gevallen op… gebraden varkensvlees.
Stegt Flæsk it is
Stegt Flæsk is een traditioneel geroosterd varkensvleesgerecht, geserveerd met aardappels en peterseliesaus. 27,893 van de meer dan 60.000 Denen die hun stem uitbrachten, kozen voor dit gerecht. Het wordt tijdens kerst, nieuwjaar, en eigenlijk de rest van het kalenderjaar geserveerd. Elke dag dus ongeveer.
Mijn favoriet, Smørrebrød, werd tweede (17.000 stemmen). Helaas. De Kopenhageners stemden overigens massaal voor Hakkebøf, een hamburgersteak met uien en gebakken ei.
Industriepolitiek
”De verkiezing van ons nationale gerecht heeft het debat aangezwengeld over Deense voedingsmiddelen en onze gezamenlijke eetcultuur,” aldus de minister. “Ik ben er trots op dat het nationale gerecht aan alle lunchtafels, op werk en thuis, onderwerp van gesprek is geweest.”
Stiekem verdenk ik de minister ervan dat hij gewoon de verkoop van varkensvlees een extra duwtje in de rug wilde geven. Je moet wat, met een productie van 28 miljoen varkens per jaar en een bevolking die steeds meer into paleo en allerlei andere modernistische, antivlees-achtige voedselpatronen is.
Zie hier plaatjes en recepten (in het Deens) van alle 8 de finalisten.