fietsteller kopenhagen

Schouderklopjes voor fietsers

Vorige week merkte ik al op: in Kopenhagen zijn ze goed in fietsen, maar nóg beter in fiets-PR. Dat zie je terug in kleine designslimmigheden als het voetensteuntje bij verkeerslichten, maar ook in andere dingen:

> De fiets-teller op verschillende plaatsen in de stad, waarop je kunt zien hoe groot de gemeenschap is waar je deel van uitmaakt. De teller geeft aan hoeveel fietsers jou vandaag en de rest van het jaar op dat punt voorgingen. Dat doet je denken: “Wow, ik ben onderdeel van een grote gemeenschap!” Een enkele cynicus daargelaten werkt dat gemeenschapsgevoel erg motiverend.

> De naar voren hellende prullenbakken langs fietspaden, waar je iets in kunt gooien vanaf de fiets. Zonder te hoeven stoppen.

> Klets-fietspaden: fietspaden die zo breed zijn, dat er 2 mensen naast elkaar in slakkentempo een gesprek kunnen voeren, terwijl er aan de linkerkant nog steeds iemand kan passeren. Goed voor de ongeduldige fietser (en natuurlijk ook voor de langzamen onder ons).

In een filmpje van Copenhagenize.com zie je ze al deze microdesign-oplossingen voorbij komen in het dagelijks gebruik. In feite zijn het niet meer dan simpele vriendelijkheden die het leven van fietsers hier een beetje makkelijker maken. Kost weinig, levert veel blijdschap op. Of, zoals de CEO van fietspromotor Copenhagenize zegt: “They’re a pat on the back for people who ride bicycles in the city of Copenhagen every day.”

Wie tipt de fiets-ambtenaren in Nederland?

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.