reelights fiets kopenhagen

Het leuke aan een land dat graag fietst maar zich met nóg meer graagte aan regels houdt, is dat het je erg gemakkelijk wordt gemaakt om je aan fietsregels te houden. Die mening -“het is leuk om je aan regels te houden”- ben ik niet vaak toegedaan, maar in het geval van fietslampjes maak ik een uitzondering.

Excuus
In Amsterdam wílde ik wel lampjes op mijn fiets doen, maar óf de lampjes die ik net had gekocht was ik kwijt, óf de batterij was leeg, óf er was wel een ander excuus voorhanden. Om over dynamo’s met draadjes (áltijd stuk!) nog maar te zwijgen. Daardoor fietste ik (te) vaak slechts half zichtbaar door de stad, hopend dat meneer agent even de andere kant op zou kijken. En die auto me wel zou zien. Dat ging vaak goed. Te vaak eigenlijk, waardoor niet mijn gedrag veranderde, maar slechts mijn geweten met regelmaat opspeelde.

Dat fietsen met samengeknepen billen is hier niet nodig. Ik ben namelijk altijd zichtbaar, zonder dat ik voor vertrek al mijn keukenlaatjes overhoop hoef te halen. En dan dus weer te laat kom. Of gestresst raak. Of te hard fiets en teveel zweet. Met samengeknepen billen en een opspelend geweten.

Dat komt door de Reelight.

reelights fiets kopenhagen
Weer of geen weer, haast of geen haast: ik ben altijd zichtbaar. Dankzij mijn Reelights.

Hoeveel geheugen?
Toen ik mijn fiets hier in Kopenhagen kocht, vroeg de verkoper enthousiast: “Wil je lampjes met 2 of 4 magneten? En wil je ze met of zonder geheugen? Zonder geheugen is wettelijk genoeg, hoor!”. Ik had geen idee waar hij het over had, keek hem wat overdonderd aan en zei: “Doe maar iets dat licht geeft en niet stuk gaat.” Dat leek me eerst wel genoeg. En zo geschiedde: ik fietste naar huis op een fiets zonder geheugen, maar met 2 magneten en zichtbaarheid.

Inductie-magie
Het werkt als volgt. Je monteert de magneten tussen je spaken, eentje voor en eentje achter (of 2 voor, 2 achter, als je voor de set van 4 gaat). De lampjes monteer je op je frame, aan de wiel-as bijvoorbeeld. Tussen magneet en lampje moet ongeveer 3 mm afstand zitten, als ze langs elkaar draaien. En dan, magie, ontstaat er elektriciteit/licht door iets dat elektromagnetische inductie heet.

Mooi, hé. Ze doen het goed, bij Reelight. Ze wonnen al een paar keer de prestigieuze Red Dot designprijs en verkopen hun spullen wereldwijd. Maar nog het allermeest in Denemarken. Want ‘s avonds fietsen in Kopenhagen is een beetje als meegevoerd worden in een discodans-polonaise: voor en achter je zie je niets anders dan knipperende magneetlampjes.

Wil je ze ook? Doen! Scheelt een heleboel keukenla- en tijdstress! In Nederland worden ze door een distributeur in Leeuwarden verkocht. Vanaf €27,95, via internet te bestellen.

Geheugen
En oja, dat geheugen, dat betekent dat de lampjes een beetje extra energie opsparen, waardoor ze 2 minuten blijven knipperen nadat je bent gestopt met fietsen. Zo blijf je ook zichtbaar als je even stilstaat.

Misschien vind je dit ook leuk

2 thoughts on “Fietspad vol discolampjes

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.