late picknick

Scandinavië-romantici leven voor deze tijd van het jaar. Midzomer, als de dagen lang zijn, de nachten kort, en de bloemen bloeien. En je er kransen van kunt maken, voor in je haar.

Op internet delen gefrustreerde Scandinaviërs echter een hele andere waarheid met elkaar: 10 redenen waarom niemand kan tippen aan de Finse zomer, bijvoorbeeld (hint: zomer is de mooiste dag van het jaar).

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik dit inderdaad zit te tikken terwijl ik uitkijk op een verregende binnentuin. Gisteren zaten we bibberend voetbal te kijken. 13 graden, weet je. Maar: de eerlijkheid gebiedt me ook te zeggen dat het tot eergisteren wél 2 maanden lang prachtig weer was. Geen 30 graden, nee, maar het liep zomaar tegen de twintig, en bovendien hebben we hier bijna altijd een stralend blauwe lucht. Alle regen valt normaliter namelijk aan de westkust van Denemarken. Ha! Lang leve westenwind!

Dus ja, ook hier doen we graag mee aan de romantische verheerlijking van midzomer. In Zweden en Finland gebeurt dat op de vrijdagavond zo dicht mogelijk bij 21 juni. In Denemarken zijn we iets later, en wordt het altijd op 23 juni gevierd: Sankt Hans-dag. Morgen dus. Met familie, vrienden en een marshmallow bezingt men het prachtige land, stookt een vuurtje, en steekt en passant nog een heks in de fik. Om kwade geesten weg te jagen, richting Duitsland. Je weet immers maar nooit, hoe actief die nog zijn, zo tijdens een korte nacht.

Morgen in Kopenhagen? Kijk hier voor een activiteitenoverzichtje.

Bekijk hier hoe een Deen Sankt Hans viert (bron: Denmark.dk)

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.