programma skt hans

Tradities en rituelen en hoe we de langste dag van het jaar hier vierden

Grote biddag, derdeklassersafscheid van de BSO, dag van de arbeid, de jaarlijkse Guinness recordpoging van de BSO, dag van de grondwet. En dat is alleen nog maar de afgelopen 2.5 maand.

Dit land van soms wat rigide types (want laten we eerlijk zijn, als je een beetje van de kook raakt als iemand voorstelt tomaat met garnalen te combineren op zijn boterham, dan ben je wel wat vasthoudend), gedijt goed bij tradities en rituelen.

En ik vind dat hartstikke leuk. Want wij, als twee immigranten van wie je toch niets kunt verwachten, komen goed weg met selectieve deelname. Niemand die ons veroordeelt als we de verkeerde broodjes serveren bij de verjaardagsbrunch, en bij onze kerstborrel past ook prima een stroopwafel naast de gløgg.

Dus dit is wat we deden, op Sankt Hans

23 juni is het Sankt Hans. Ik schreef er al een paar keer eerder over.

Het is zomer. Ook al is het een graad of zestien vandaag, het is midzomer, for fanden. Dat vieren we vandaag, toch? De verjaardag van de heilige Sankt Hans, die een half jaar eerder dan Jezus was geboren ofzoiets. En dan iets met die heks, die verjaagd moet worden naar Duitsland en symbolisch in de fik gestoken moet worden op een megakampvuur. Heel precies weet je het allemaal niet, maar dat het gezellig is, dat is zeker.

De laatste 7 jaar heb ik het fenomeen een beetje overgeslagen, want al die feestjes met kampvuur en muziek en voordrachten over van alles en nog wat (vaak komt de burgemeester spreken), die zijn pas laat op de avond.

Maar kinderen worden groter, ze horen van klasgenoten ‘dat ze naar een feestje met vuur gaan’, ik vind ‘feestjes met vuur en heksen en historie’ heel leuk dus ik dacht: ik zet de kinderen in de bakfiets en ik kijk of er voor gezinnen ook iets te doen is, met Sankt Hans.

Dat was er.

Want deze stad is dol op kinderen. En feestjes. En tradities.

Ik kon kiezen uit 10 ‘dit is de beste optie als je sankt hans voor kinderen zoekt’ evenementen, en allemaal hadden ze iets met kampvuur rond 19 uur (je kunt niet te ver van de standaard 21 uur gaan zitten natuurlijk), muziek, eten en spelletjes, dus ik koos die met livemuziek. Ik fietste 10 minuten naar DR Byen, een nieuwbouwwijk met veel flats en gezinnen met kinderen, en zag dit.

Kindermuziek en picknickkleedjes tussen beton en glas, maar ook veel wilde bloemen en plekken waar de natuur gewoon zijn gang kan gaan, met ruimte voor spelen.
stadsbijenhoning
De ‘bybi’ (stadsbij) is al jaren een begrip, maar hier deelden ze ‘marmerhoning’ uit. Een ‘over het hoofd geziene schat, gemaakt van het schuim bovenop de honing’.

En het vuur voor de kinderen? Dat ging pas om 18.30 aan dus ik heb alleen even gekeken bij de voorbereidingen.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.